Nieuws

Gemeenten en provincie eens over doortrekken A15

De vier gemeenten waar de doorgetrokken A15 komt te liggen zijn het eens geworden over hoe de snelweg in het landschap moet komen te liggen.
GROESSEN - De vier gemeenten waar de doorgetrokken A15 komt te liggen zijn het eens geworden over hoe de snelweg in het landschap moet komen te liggen.
De gemeentebesturen van Duiven, Lingewaard, Overbetuwe en Zevenaar hebben ingestemd met het Regiovoorstel over de inpassing van de doorgetrokken A15 en de verbreding van de A12. In het voorstel komen de gemeenten samen met de provincie Gelderland met maatregelen waarmee ze willen zorgen dat de snelweg op een voor de lokale overheden acceptabele manier wordt ingepast in het landschap.

Verdieping snelweg

In het rapport staan onder meer voorstellen over de verdieping van de snelweg bij Helhoek, zodat die op een aantal plekken aan het oog wordt onttrokken. De gemeenten willen ook dat de snelweg op die plek wordt overkapt met een soort deksel:
(bron: regiovoorstel A15 / A12)
In het plan staan ook ideeën over de plekken waar de op- en afritten moeten komen, zodat de snelweg wordt aangesloten op de lokale wegen. Volgens de vier gemeenten is er in het plan van RIjkswaterstaat te weinig rekening gehouden met de gevolgens voor de lokale en provinciale wegen. Sommige zullen namelijk twee keer zo veel autoverkeer te verwerken krijgen en dat vinden de gemeenten onacceptabel.
De gemeenten en provincie zien in het traject tussen Bemmel en Zevenaar twee grote problemen die moeten worden opgelost. In het rapport worden die 'majeure ontwerpopgaves' genoemd. Het gaat om het gebied waar de aansluiting met de A12 tussen Duiven en Zevenaar moet komen en het gebied in de Gelderse Poort. Daar komt een brug over de Rijn.
(bron: regiovoorstel A15 / A12)
De voorstellen van de gemeenten en de provincie worden de komende weken doorgerekend.
Over het tracé van de A15 is geen discussie meer mogelijk. Dat is door de rijksoverheid vastgesteld. De gemeenten en provincie kunnen alleen nog meepraten over hoe de weg in het landschap wordt ingepast.
De weg moet tussen 2019 en 2021 klaar zijn. Lees hier het hele voorstel: Regiovoorstel A15 A12.pdf
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!