Ruim drie miljoen ingezameld voor bouw van windmolens bij Nijmegen

NIJMEGEN - De inzamelingsactie voor de bouw van windmolens ten noorden van Nijmegen heeft 3,2 miljoen euro opgeleverd. Dat is volgens de initiatiefnemers genoeg voor de bouw van vijf molens.

De windmolens worden gebouwd langs de A15, vlakbij het buurtschap Reeth. Een groep Nijmegenaren heeft het initiatief genomen voor de aanleg van het windpark. Ze richtten een coöperatie op onder de naam WindpowerNijmegen. Die coöperatie heeft aandelen uitgegeven, waarmee het geld is binnengehaald.

1082 mensen

In totaal hebben 1082 mensen een aandeel gekocht, wat 3,2 miljoen euro heeft opgeleverd. "Een fantastische eindstand', zegt voorzitter Ben Dankbaar van WindpowerNijmegen. Volgens hem is het eigen vermogen nu zo hoog dat er ook een vijfde windturbine kan worden gebouwd. Hier moet nog wel bouwgrond voor worden verkregen. De bouw van de eerste vier molens start in het voorjaar van 2016 en zal vijftien miljoen euro kosten. De coöperatie rekent daarom ook op steun van de Investeringsmaatschappij Oost en zal ook geld lenen bij de bank.

Fel verzet

De buurtschap Reeth, vlakbij Elst, heeft zich fel tegen de komst van de windmolens in hun achtertuin verzet. Maar de Raad van State heeft hun bezwaren in mei dit jaar ongegrond verklaard. WindpowerNijmegen claimt dat de vijf molens energie opwekken voor 8900 huishoudens.

 

 

Meer over dit onderwerp:
Milieu Overbetuwe
Deel dit artikel: