Startschot bouw zes windmolens Netterden

NETTERDEN - Zes windmolens worden de komende maanden gebouwd bij Netterden, in de gemeente Oude IJsselstreek. Vandaag is daarvoor het startsein gegeven.

Het windmolenpark gaat per jaar stroom opwekken voor ongeveer 7200 huishoudens. Het windpark is een initiatief van ‘BAM Bouw en Techniek’ en ‘Yard Energy’, de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) en van de gemeenten Oude IJsselstreek en Montferland. De zes molens moeten volgend jaar mei energie gaan leveren.

Buurtbewoners kunnen investeren

De initiatiefnemers van het park hebben een constructie bedacht waarbij mensen kunnen investeren in het windmolenpark door windobligaties te kopen met een rentetarief van 4,5%. Omwonenden krijgen een rente van 6% op deze obligaties. Inmiddels is 57 procent van de obligaties verkocht.

31 buurtbewoners stappen echter naar de rechter, omdat ze vinden dat ze recht hebben op planschade. De gemeenten Oude IJsselstreek en Montferland wezen de verzoeken eerder deze maand af.

Nog een windmolenpark

Mogelijk komen er nog meer windmolens in Netterden. Een groep boeren is ook bezig met de realisatie van 8 tot 10 windmolens in windmolenpark De Tol.

De Raad van State heeft eerder dit jaar echter een streep door deze plannen gezet. Volgens agrariër Frank Simmes worden de plannen nu aangepast en volgend jaar opnieuw ingediend. 'Wij moeten ons huiswerk opnieuw doen, maar windenergie is echt een thema in Nederland. Dat huiswerk doen wij dus gewoon over'.

Buurtbewoners waren naar de rechter gestapt omdat ze worden 'omsingeld' door windmolens. Netterden ligt tegen Duitsland aan. Ook daar staan windmolens.

 

 

Meer over dit onderwerp:
Achterhoek Montferland Oude IJsselstreek
Deel dit artikel: