Nieuws

Irakese ingeburgerde asielzoeker: 'Ik begrijp de angst voor IS-vluchtelingen'

AALTEN - De Irakese vluchteling Ali Khawar is - net als sommige Nederlanders - bang voor de instroom van vluchtelingen die IS-aanhanger zijn. Hij vluchtte eind jaren '90 met zijn vrouw Seena en twee kinderen naar Nederland en werkt nu als huisarts in Groenlo en Winterswijk.
'Duizenden mensen komen hier in Nederland. Hoeveel IS-terroristen komen mee? Via kennissen hebben we gehoord dat er IS-mensen al in Duitsland zijn.'
Ali Khawar kwam naar Nederland toen de Koeweitoorlog net was begonnen. Het was al lange tijd onveilig in Irak. Zeker onder het regime van Saddam Hussein. Ali was de oorlog en constante dreiging van oorlog helemaal zat.
Het gezin nam het moeilijke besluit om alles en iedereen achter te laten en te vluchten.Na omzwervingen kwamen de vier uiteindelijk aan in het opvangcentrum Barlo vlakbij Aalten. Daar kregen ze een verblijfsvergunning en werd hun een woning toegewezen.

Enige kans op nieuwe toekomst

Ali begrijpt de angst van veel Nederlanders maar begrijpt ook dat de vluchtelingen nu geen keuze hebben. 'Die mensen zijn in hun land sowieso al dood. Of ze worden gedood door het regime, of door IS of door andere terroristen. De mensen zijn wanhopig en vluchten is hun laatste kans. Maar het is wel hun enige kans op een nieuwe toekomst.'
Khawar komt uit een doktersfamilie. Hij werkte als arts in een ziekenhuis in Baghdad. Zijn diploma's waren in Nederland niets waard. Toch wilde hij graag arts worden. Samen met zijn vrouw is hij Nederlands gaan leren en begon hij aan de artsenopleiding in Groningen.

Waarnemend huisarts

Daar haalde hij zijn diploma. In 2012 is hij begonnen als waarnemend huisarts bij praktijken in Aalten en Winterswijk. Ali en Seena hebben in totaal drie zoons.
Ali en zijn vrouw vinden dat het vluchtelingenprobleem in de regio moet worden opgelost. En dat de vluchtelingen ook zo veel mogelijk in de regio opgevangen moeten worden. Best een opmerkelijke uitspraak van een ex-vluchteling. Dat beseft Ali ook, maar hij vindt dat het niet te doen is om deze aantallen vluchtelingen in Nederland te herbergen.