'Zonder de 1-op-1-klas Borculo, zat mijn zoon Rowan vanwege z'n hersenletsel thuis'

BORCULO - Zes leerlingen en drie man personeel in één klas. De zogenoemde 1-op-1 klas in Borculo is zo'n groot succes dat er vanaf volgende week een tweede groep bij komt.

De leerlingen in deze klas hebben ernstige gedragsproblemen en vaak ook een verstandelijke beperking. Zelfs het bestaande speciaal onderwijs is niet geschikt. De 1-op-1-klas is feitelijk een 1-op-2-klas, want er zijn zes kinderen, een leerkracht, een onderwijsassistent en een agogisch medewerker.

Deze drie begeleiders staan continu op de groep. Intensief, maar voor de jongeren erg belangrijk.

Epilepsie op z'n vijfde

Rowan Pool (16) is één van die zes leerlingen. Hij heeft vanaf zijn vijfde epilepsie en heeft daardoor hersenletsel opgelopen. De vorige school waar hij op zat ging fuseren waardoor de klassen groter werden en dat was voor Rowan een grote frustratie.

Zijn ouders zaten met de handen in het haar, want er was geen geschikt alternatief. Totdat ze de 1-op-1-klas ontdekten van de Korte Dreef in Borculo. 'Rowan heeft continu aandacht nodig en hier krijgt hij die,'zegt vader Arjan Pool.

Voorbereid op de maatschappij

De jongeren in deze klas hebben veelal geen uitzicht op een reguliere baan, maar ze worden wel voorbereid op de maatschappij en een eventuele dagbesteding. Volgens directeur Herman Pol zijn er nog veel meer kinderen waar nu eigenlijk geen passend onderwijs voor is.

Sommige kinderen zitten zelfs een paar jaar thuis. De 1-op-1-klas brengt weer structuur in het leven en geeft de jongeren zelfvertrouwen. Er komt een tweede klas, 23 september komen de eerste leerlingen. Wederom met drie personeelsleden en zes kinderen.

Kan dit uit op een school? 'Nee,' is het antwoord van schooldirecteur Pol, 'daar hoef ik niet eens over na te denken. Nee.' Hoeveel het kost is niet duidelijk, maar de school legt er op tioe.

Liefst nog een derde klas

Het bijzondere initiatief wordt gesteund door het Samenwerkingsverband Slinge-Berkel, dat uit vijftien scholen bestaat. Het samenwerkingsverband steekt 50.000 euro in het project. Maar dit is niet genoeg. De school is dan ook dringend op zoek naar gemeenten, instanties en organisaties die kunnen bijspringen, zodat dit project kan doorgaan en er mogelijk ook nog een derde klas kan starten.

Herman Pol weet dat het moeilijk is in een tijd waarin alleen maar wordt bezuinigd op passend onderwijs. 'Maar ik heb geleerd niet te ver vooruit te kijken.'

Volgens vader Arjan Pool zou het een doodsteek zijn voor kinderen zoals Rowan als de 1-op-1-klas er niet meer zou zijn. 'Rowan is hier gelukkig.'

 

Meer over dit onderwerp:
Berkelland Onderwijs
Deel dit artikel: