Klokken roepen op tot buurtspraak Ede over bosperceel: traditie ouder dan Prinsjesdag

EDE - Op de derde donderdag van september herleven de Middeleeuwen in Ede. De klokken van de Oude Kerk luiden deze morgen om de inwoners van de buurt Ede-Veldhuizen op te roepen voor de jaarlijkse buurtspraak.

Tijdens de buurtspraak doet het buurtbestuur verslag over het beheer van het gemeenschappelijk bezit. Dat is nu nog een perceel bos, het buurtbos. Ook wordt er gesproken over hoe het er voor staat met de heidevelden en de Edese schaapskudde. In de pauze is er volgens eeuwenoude traditie een glaasje brandewijn met kandij.

Verslaggever Laurens Tijink praatte over de buurtspraak met buurtrichter Geen Broere. Volgens hem is de traditie ouder dan die van de derde dínsdag van september, Prinsjesdag: 

De buurtspraak is bedoeld voor de zogenoemde geërfden: alle inwoners van de buurt die in het bezit zijn van een woning op eigen grond of een stuk bouw- of weiland. In theorie zijn dat er zo'n 30.000, maar naar verwachting komen er zo'n 60 of 70 op de bijeenkomst. De vergadering begint om 10 uur. Belangstellenden zijn welkom.  

 

Meer over dit onderwerp:
Ede Geschiedenis
Deel dit artikel: