Nieuws

'We herdenken elk jaar de Slag om Arnhem, maar vergeet de toekomst niet'

Sophie Lambrechtsen-ter Horst
In Arnhem en omgeving wordt deze dagen uitgebreid stilgestaan bij Operatie Market Garden, de Airbornelandingen in september 1944. Zaterdag is voor de 71ste keer de herdenking van de Slag om Arnhem met de landing van honderden parachutisten op de Ginkelse Heide bij Ede.
OOSTERBEEK - In Arnhem en omgeving wordt deze dagen uitgebreid stilgestaan bij Operatie Market Garden, de Airbornelandingen in september 1944. Zaterdag is voor de 71ste keer de herdenking van de Slag om Arnhem met de landing van honderden parachutisten op de Ginkelse Heide bij Ede.
Een dag eerder is in de Eusebiuskerk in Arnhem de tiende conferentie Bridge to the Future, een initiatief van Sophie Lambrechtsen-ter Horst uit Oosterbeek.
Lambrechtsen-ter Horst was tot 2009 voorzitter van Stichting War Requiem - Bridge to the Future. Die organisatie wil meer bewustwording op het gebied van oorlog, vrede en vrijheid. Dit jaar nam de Oosterbeekse afscheid van het bestuur, sindsdien is ze beschermvrouw van de stichting.

The angel of Arnhem

Sophie Lambrechtsen-ter Horst is een dochter van de in 1992 overleden Kate ter Horst, die onder geallieerde veteranen bekend stond als The angel of Arnhem, omdat ze in haar huis in Oosterbeek 300 gewonde en stervende soldaten verzorgde tijdens de Slag om Arnhem.
Na de oorlog kwamen veteranen terug naar het huis van Ter Horst. Ze wisten niet dat ze met open armen zouden worden ontvangen. De geallieerden hadden de Slag om Arnhem namelijk verloren. Het werd een jaarlijks weerzien.

'Kom niet in de kelder'

Na de dood van Ter Horst in 1992 nam haar dochter Sophie de ontvangst van veteranen over. Ze vertelt: 'In de jaren negentig kwam er een veteraan naar ons huis, hij was na de bevrijding nog niet terug geweest. Hij wist het huis vanbinnen tot in de kleinste details te beschrijven, ook de kelder. Dat was onmogelijk, omdat mijn moeder tijdens de Slag om Arnhem niemand in de kelder wilde hebben. Daar zaten wij als kinderen dagenlang. Toen hij volhield dat hij wel in de kelder was geweest, wist ik dat hij Lionel was. Hij was de enige soldaat die de kinderen in de kelder hebben gezien.'
De Oosterbeekse denkt tevreden terug aan de Bridge to the Future-conferenties. 'We herdenken jaarlijks de bevrijding en dat is mooi. Maar wat doe je verder? We moeten de toekomst niet vergeten. De conferentie inspireert mensen en biedt hulp om lessen te leren.'
Burgemeester Gebben van Renkum, waar Oosterbeek onder valt, benoemde Sophie Lambrechtsen-ter Horst vorig jaar tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Presentator Peter van den Hout sprak haar op Radio Gelderland:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!