Nieuws

Eerste vluchtelingen arriveren bij Koepelgevangenis in Arnhem

ARNHEM - Rond kwart voor zeven arriveerden de eerste vluchtelingen bij de Koepelgevangenis in Arnhem. De gevangenis is in één dag tijd veranderd in een noodopvang voor zo'n 400 vluchtelingen. Hier vindt u een overzicht van de ontwikkelingen in en rondom de voormalig penitentiaire inrichting.
22:00 uur - De buurt stond op de aankomst van de vluchtelingen te wachten, eerder vanavond:
21:15 uur - De eerste honderd vluchtelingen zijn dus gearriveerd. Daar blijft het voor vannacht bij, meldt het COA. Zie hier hoe ze vannacht slapen.
18:45 uur - Onze verslaggever ter plaatse meldt dat de eerste vluchtelingen aankomen bij de Koepelgevangenis. Ze arriveerden in twee bussen, van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ongeveer 100 mensen slapen vannacht in de gevangenis.
17:15 uur - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft gemeentes opgeroepen om mee te werken aan de opvang van asielzoekers. De gemeentes krijgen een brief met die vraag, dat laat de VNG weten in een persbericht.
16:50 uur - Regiodirecteur van het COA Pascal Meertens reageert op de plotselinge komst van vluchtelingen: 'We hebben gistermiddag een zeer dringend verzoek gedaan om vluchtelingen in Arnhem te kunnen opvangen. We zijn blij dat dat hier in de Koepelgevangenis kan.' Wethouder Henk Kok van Arnhem reageert ook: 'We voelden ons overvallen, want deze locatie stond niet op onze lijst. We vinden dit niet ideaal en zoeken dus verder naar andere locaties. Er moet een andere plek komen voor de 400 asielzoekers, die nu hier komen.' Volgens het COA zijn gemeentes die nu vluchtelingen opvangen, verplicht om de mensen 6 maanden onderdak te bieden.
16:15 uur - Zo zien de slaapplaatsen voor de vluchtelingen er uit.
16:00 uur - De spandoeken die kinderen hebben gemaakt, om de vluchtelingen welkom te heten, mogen zij niet in de gevangenis ophangen. Ze moeten afgegeven worden bij de receptie.
15:45 uur - Inmiddels zijn we binnen in de Koepelgevangenis. Onze verslaggever krijgt een rondleiding.
15:10 uur - Kinderen van de Heijenoordschool in Arnhem hebben spandoeken gemaakt om de vluchtelingen welkom te heten.
14.45 uur - De eerste echte verhuiswagen is binnen. In de wagen zouden bijvoorbeeld bedden en matrassen kunnen zitten.
14.30 uur - De reacties van buurtbewoners op de komst van de asielzoekers zijn positief. Het grootste deel snapt wel dat de gevangenis als opvang wordt gekozen, maar een enkeling vindt de keuze niet zo verstandig.
14.10 uur - Kinderen op de Heijenoordschool in Arnhem zijn druk bezig met spandoeken voor de vluchtelingen. Het is een spontaan initiatief van de kinderen zelf. Vanmiddag worden de spandoeken opgehangen bij de Koepelgevangenis.
14.00 uur -  Verhuizers zijn aangekomen bij de Koepelgevangenis. Zij gaan zo bedden en 50 tafels opzetten. Dat gaat redelijk snel, want dat werkt met een kliksysteem.
13.30 uur - De pers mag later vanmiddag de Koepelgevangenis binnen. Foto's van binnen komen later op onze website. 
12.30 uur - Verslaggever Reinier Vermeer sprak met buurtbewoonster Ina Vlietman. Zij is tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf gevlucht uit haar huis in Arnhem 'Er werd op ons huis geschoten, de ruit was er uit. Toen hebben we eerst in de kelder gezeten en daarna hebben we een paar dagen in de Koepelgevangenis gezeten. Vervolgens zijn we gevlucht naar Apeldoorn en hebben we ook alles moeten achterlaten.'
12.00 uur - De Koepelgevangenis bleek tot een paar weken geleden nog in gebruik. Alle spullen, zoals beddengoed, bedden en matrassen, staan er nog. Alles is gewit en opgeknapt.
11.30 uur - De eigenaar van de Spar in de Arnhemse wijk ziet de vluchtelingen graag komen. 'Iedere klant is er een.' De eigenaar is ook niet bang voor overlast. 'Vroeger kwamen de gedetineerden hier ook een biertje kopen zodra ze vrijkwamen.'
11:00 uur - Er zijn nog geen vluchtelingen aangekomen bij de Koepelgevangenis in Arnhem. Er is al wel wat beweging bij de poort. 
10.45 uur - Vandaag komen de eerste 100 vluchtelingen naar Arnhem, zo heeft wethouder Henk Kok in een kleine bijeenkomst verteld aan een groep buurtbewoners. Een aantal bewoners van de wijk zit nu bij elkaar om te bedenken hoe zij de vluchtelingen een warm welkom kunnen geven.
Een buurtbewoner is bij een basisschool gaan informeren of er misschien tekeningen gemaakt kunnen worden. Een ander idee is om de asielzoekers uit te nodigen voor het buurtfeest aankomende zondag.
10.15 uur - Er is een groepje buurtbewoners bijeengekomen in buurthuis 't Huuske. Zij bespreken de komst van de vluchtelingen.
10:00 uur - Het besluit werd maandag zo snel genomen dat buurtbewoners via de media hoorden dat er opvang zou komen in de oude gevangenis. Om de buurt toch nog goed in te lichten heeft wethouder Henk Kok een brief opgesteld. Die is dinsdagmorgen bezorgd in de buurt.
In de brief staat onder meer dat de gemeente Arnhem zich verantwoordelijk voelt om een bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen.
Ook laat de wethouder weten overvallen te zijn door het besluit. 'We vinden het spijtig dat de buurt niet vooraf kon worden geïnformeerd. Daarnaast ben ik van mening dat een gevangenis emotioneel niet optimaal is voor de opvang van vluchtelingen.'
7.40 uur - Verslaggever Iris Barzilay geeft uitleg op Radio Gelderland over de opvang in de Koepelgevangenis. 'De gevangenis is absoluut niet ideaal, zeggen de gemeente en het COA, maar 'het is even niet anders'.
Daarnaast is de gevangenis misschien wel een logische locatie. De vluchtelingen kunnen er overnachten en het pand is ingericht op veel mensen. Iris Barzilay: 'Het enige nadeel is dat er tralies hangen, maar het COA probeert die nog weg te halen.'
7.00 uur - Een groepje van tien omwonenden van de Koepelgevangenis heeft maandagavond spandoeken gemaakt om de vluchtelingen welkom te heten.
6.00 uur - Maandagmiddag maakte de Arnhemse wethouder Henk Kok bekend dat er 300 tot 400 vluchtelingen worden opgevangen in de Koepelgevangenis in Arnhem. Het gebouw staat sinds juni te koop omdat het gebouw leeg kwam te staan door bezuinigingen. Bent u benieuwd hoe de gevangenis er nu uit ziet? Bekijk het in de onderstaande reportage.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!