Nieuws

Open Monumentendag in Gelderland: deze zeven monumenten moet u gezien hebben

Radio Kootwijk
Dit weekend is het weer de nationale Open Monumentendag. De dagen waarop monumenten in het hele land in het zonnetje worden gezet. Een gratis bezoekje tot de Gelderse monumenten behoort dan tot de mogelijkheden, maar welke mag u niet missen? Wij hebben zeven bouwwerken voor u op een rijtje gezet. © WikiCommons
ARNHEM - Dit weekend is het weer de nationale Open Monumentendag. De dagen waarop monumenten in het hele land in het zonnetje worden gezet. Een gratis bezoekje tot de Gelderse monumenten behoort dan tot de mogelijkheden, maar welke mag u niet missen? Wij hebben zeven bouwwerken voor u op een rijtje gezet.

1. Zendstation Radio Kootwijk, Radio Kootwijk

In Radio Kootwijk staat een groot rijksmonument. Namelijk een voormalig radiotelegrafisch zendstation. Het gebouw werd in 1923 door de PTT in gebruik genomen, iets dat destijds 'een wonder van moderne techniek' was. Tijdens de Monumentendag is er van alles te doen in en rondom het voormalig zendstation, zo geven zendamateurs van de Vereniging van Radio Zend Amateurs een demonstratie en kunt u een foto-expositie bewonderen over Radio Kootwijk.
Foto: WikiCommons

2. Turkse moskee Imami-Azam, Culemborg

In Culemborg staat een stukje religieus erfgoed. De Turkse moskee Imami-Azam aan de Rietveldseweg is ook een monument. En dat terwijl de moskee pas vier jaar oud is. In het Turkse gebedshuis wordt niet alleen gebeden, maar er wordt ook huiswerkbegeleiding gegeven aan kinderen. Mannen en vrouwen kunnen hier cursussen volgen.
Foto: WikiCommons

3. Landgoed Laag-Soeren, voorheen Badhuis Bethesda, Laag-Soeren

Het voormalige badhuis Bethesda, gebouwd in 1850, is al een tijdje gerenoveerd tot een appartementengebouw met ongeveer 50 appartementen, maar is nog altijd een Rijksmonument. Het gebouw grenst direct aan het Nationaal Park Veluwezoom met ongeveer 5000 hectare aan bos en heidegebieden. De tuinen van het gebouw zijn aangelegd in Engelse landschapsstijl en de omliggende grasvelden vormen een geheel met de omliggende bossen. Voor de Open Monumentendag is de entree en de foyer van het gebouw eenmalig opengesteld voor bezoek.
Foto: WikiCommons

4. Talens verffabriek, Apeldoorn

De Talens verffabriek aan de Sophialaan in Apeldoorn is de verffabrikant van wereldbekende merken als Rembrandt en Van Gogh. De fabriek werd in 1899 door Marten Talens opgericht. Het familiebedrijf richtte zich in de beginjaren nog op de fabricage van kantoorartikelen en inkten, maar tegenwoordig houden de medewerkers zich bezig met de ontwikkeling, productie en verkoop van ongeveer 5500 verschillende artikelen voor kunstenaars. De producten uit dit bedrijf worden naar ruim 90 landen geëxporteerd.
Foto: WikiCommons

5. Kasteel Ammersoyen, Maasdriel

Kasteel Ammersoyen is een kasteel uit de 14e eeuw. Het gebouw heeft vier dikke ronde torens aan de buitenkant. Binnen het kasteel heeft onder andere de ridderzaal zijn middeleeuws karakter behouden. Tijdens de Open Monumentendag kunnen bezoekers op de bovenverdieping een tentoonstelling bekijken waar gebruiksvoorwerpen te zien zijn die in de slotgracht zijn gevonden. Deze archeologische vondsten geven een beeld van het dagelijkse leven op het kasteel in een periode van 600 jaar. De toegangsprijs voor het kasteel is tijdens de Open Monumentendag gehalveerd.
Foto: Flickr.com

6. Zwitsal, Apeldoorn

Zwitsal, de Zwitserse balsem, begon rond 1920 aan de Floralaan in Apeldoorn met de productie van Zwitsal. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het bedrijf uit tot een internationaal cosmetisch bedrijf en verplaatste de productie zich naar de Vlijtseweg in Apeldoorn. Daar is de productie toegenomen en houdt het bedrijf zich ook bezig met het verpakken van cosmetica- en consumentenproductie.
Foto:WikiCommons
Kijk op de site van Open Monumentendag om te zien welke monumenten bij u in de buurt open zijn.

7. Romeinse tempel onder de kerkhistorie

Onder de kerk van Elst ligt de grootste tempel uit de Romeinse tijd van boven de Alpen. Deze is maar weinig dagen voor het publiek toegankelijk en zelfs tijdens deze Open Monumentendagen was de kerk eigenlijk gesloten voor het publiek. Dankzij de Ridders van Gelre kan iedereen zich vandaag toch verwonderen aan één van de hoogtepunten uit de Gelderse geschiedenis.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!