Historisch schip gevonden in Waal bij Dreumel

DREUMEL - In de Waal bij Dreumel is een eeuwenoud schip gevonden. Het schip, een zogeheten rivieraak, is waarschijnlijk aan het eind van de achttiende eeuw gebouwd. Volgens archeoloog Nils Kerkhoven is het voor het eerst dat een schip uit deze periode in Nederland is aangetroffen.

Het wrak in de Waal werd door wandelaars ontdekt.

Vondst werd geheim gehouden

Jos van Koolwijk van de lokale historische stichting Tremele is blij met de belangrijke vondst. 'Het schip is goed bewaard gebleven, omdat het tot voor kort altijd onder de klei heeft gelegen. Na afgraving van de grond rondom de rivier is het water steeds verder gaan zakken, waardoor het schip langzaam tevoorschijn kwam'. Tremele zet zich in voor de historie van Dreumel en heeft de vondst lang geheim gehouden, omdat de stichting eerst zelf onderzoek wilde doen.

Archeoloog Kerkhoven hoopt dat het schip kan worden geborgen, maar het is de vraag of dat ook echt gaat gebeuren. 'Omdat het gaat om een toevallige vondst is het nog lang niet zeker of er geld beschikbaar komt voor berging van het scheepswrak. Om verdere schade aan het schip te voorkomen, is het nu bedekt met zeil.'  

Meer over dit onderwerp:
West Maas en Waal
Deel dit artikel: