Nieuws

Airborne Wandeltocht: kom met de trein, of parkeer bij Papendal

De doedelzakken schallen en de fanfarekorpsen marcheren al over de straten in Oosterbeek. Ze worden gevolgd door meer dan 35.000 wandelaars uit 18 landen die zaterdag de 69e editie van de Airborne wandeltocht lopen.
OOSTERBEEK - De doedelzakken schallen en de fanfarekorpsen marcheren al over de straten in Oosterbeek. Ze worden gevolgd door meer dan 35.000 wandelaars uit 18 landen die zaterdag de 69e editie van de Airborne wandeltocht lopen.
Wandelaars en bezoekers worden opgeroepen om vooral met openbaar vervoer naar Oosterbeek te komen. De NS laat alle (intercity)treinen in Oosterbeek stoppen (m.u.v. de internationale trein) en vanaf Arnhem CS en Wageningen rijden de hele dag bussen.

Parkeren in Oosterbeek niet toegestaan

De grasvelden waar normaal geparkeerd wordt zijn te drassig. Bezoekers en wandelaars kunnen parkeren bij Papendal en met een pendelbus naar Oosterbeek reizen. De gemeente heeft aangekondigd streng te zullen controleren.

Slag om Arnhem

De herdenkingstocht vindt ieder jaar plaats in het kader van de Slag om Arnhem in 1944. In september van dat jaar landden duizenden geallieerden op de Ginkelse Heide in een poging om door te stoten naar Arnhem en de brug over de Rijn in handen te krijgen. De geallieerden verloren de slag en leden zware verliezen. De Airborne Wandeltocht is niet alleen een eerbetoon aan de  meer dan 1.750 gevallenen die op de Airborne Begraafplaats begraven liggen. De netto-opbrengsten zijn sinds jaar en dag bestemd voor de Britse en Poolse veteranen die hun gevallen kameraden komen herdenken.

Politietocht

De Airborne Wandeltocht werd voor het eerst in 1947 georganiseerd door de Politie Sportvereniging ‘Renkum’. Toen werd gerekend op duizend deelnemers, maar het werden er twee keer zo veel. Inmiddels lopen jaarlijks tienduizenden wandelaars de routes van 10,15, 25 of 40 km. Ze lopen langs markante plaatsen, waaronder het voormalig hoofdkwartier “Hotel Hartenstein”, thans het “Airborne Museum Hartenstein”, van waaruit Generaal Majoor Roy Urquhart de strijd leidde. Ook komt de route langs de Airborne Begraafplaats. Het evenement is niet meer weg te denken uit Oosterbeek. Mensen die niet meer in het dorp wonen komen speciaal terug om vrienden en familie te ontmoeten.

Live op radio en TV

Vanaf 9.00 uur kunt u alle ontwikkelingen tijdens de Airborne Wandeltocht volgen in het liveblog. Bij Radio Gelderland hoort u de hele dag live-bijdrages uit Oosterbeek. Op TV Gelderland kunt u vanaf 18.20 uur een special zien over het wandelevenement.
Hier vindt u de uitzending van vorig jaar:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!