Wethouders Hattem, Heerde en Oldebroek moeten toezicht H20 loslaten

HATTEMERBROEK - De wethouders van Oldebroek, Heerde en Hattem zijn binnenkort geen commissaris meer van bedrijventerrein H20. Dat zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek.

Er komt ook snel een interim-directeur, die de wethouder van Oldebroek gaat vervangen.

Hoofdpijndossier

Hattem, Heerde en Oldebroek zoeken een uitweg in het hoofdpijndossier dat het industrieterrein H2O inmiddels is. In tien jaar tijd is 2 procent van de grond verkocht op het industrieterrein dat pal langs de A28 en A50 bij Wezep ligt.

Er is veel kritiek op de rol van de wethouders in dit dossier. Zij zijn nu naast wethouder ook toezichthouder van H2O waarvan de gemeente eigenaar is. De wethouder van Oldebroek is daarnaast ook nog directeur.

Belangenverstrengeling

Deze situatie duurt nu al een jaar. Hoogendoorn: 'Zolang je belangen gelijkluidend zijn is een dubbele pet geen probleem; als ze tegengesteld raken is een dubbele pet een extra probleem. Eén commissaris heeft al toegezegd voor de b.v. H2O te willen werken, met twee anderen lopen nog gesprekken. We hopen dat deze maand af te ronden.

De nieuwe commissarissen gaan zelf op zoek naar een directeur, maar omdat dat wellicht nog lang duurt kiezen de burgemeesters ervoor om op korte termijn een interim-directeur aan te stellen.

Nieuwe afrit A28

De burgemeesters van de drie gemeenten zijn dinsdag overeengekomen dat Oldebroek ruim 3 hectare grond uit de gezamenlijke bv terugkoopt. Daarnaast stellen alle drie gemeenten zich garant voor de aanleg van een extra afrit langs de A28. Het gaat daarbij om een bedrag van zo'n 1 miljoen euro per gemeente. De provincie investeert miljoenen in deze afrit.

Provincie gaf zetje

De provincie betaalt mee aan de afrit, maar heeft de burgemeesters ook een zetje gegeven. De gedeputeerde vond het volgens Hoogendoorn onacceptabel dat de drie er samen niet uitkwamen en dus werden ze op het matje geroepen.

'We zijn er niet blij mee dat dat nodig is, maar de burgemeesters hebben natuurlijk verschillende belangen, die van hun eigen inwoners. Het is een kwestie van geven en nemen en daar heb je af en toe een zetje bij nodig.'

De coalitie van CDA, VVD, D66 en PvdA in de Provinciale Staten heeft vragen gesteld aan de gedeputeerde. Ze wil duidelijkheid over de rol van de provincie in de ontwikkeling van het terrein en de ontstane situatie. 

Met de wetenschap van nu ...

Vriend en vijand zijn het erover eens: H2O zit op een toplocatie. Hoogendoorn vindt dat ook. 'Achteraf gezien hadden we niet het hele terrein in één keer moeten aankopen en bouwrijp maken, dat heeft veel geld gekost. Voor de werkgelegenheid en economische ontwikkeling van dit gebied is het echt heel goed geweest. Nu moeten we het alleen nog vol zien te krijgen.'

De drie gemeenteraden moeten nog instemmen met de plannen. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Hattem Heerde Oldebroek Nieuws
Deel dit artikel: