Nieuws

Gelredag 19 september: Kom naar het Valkhof en maak kennis met Karel de Grote en de Romeinen

NIJMEGEN - Museum Het Valkhof in Nijmegen is misschien wel het mooiste historische museum van Gelderland en op 19 september mogen luisteraars en kijkers van Omroep Gelderland gratis naar binnen. De Ridders van Gelre loodsen u tussen 11.00 uur en 12.00 uur langs de kassa's om kennis te maken met de Romeinen en Keizer Karel de Grote. Beleef zelf hoe ons Gelderland eeuwen geleden eruit zag.
Op deze Gelredag staat de tijd van de Romeinen centraal. Meer dan 400 jaar maakte het zuiden van Nederland deel uit van één van de grootste beschavingen van de oudheid: het Romeinse rijk. Wij hebben veel van hen geleerd, zoals het schrift en de rechtspraak. Daarnaast zorgden de Romeinen voor welvaart en voor de langste periode van vrede uit de West-Europese geschiedenis. Met name in het Rijk van Nijmegen zijn veel restanten van de Romeinse beschaving terug te vinden.
Op de Gelredag zijn twee Romeinen van het gezelschap Corbvlo in Het Valkhof Museum, zij weten alles over het dagelijks leven van toen. Gelders Erfgoed is aanwezig om uitleg te geven over de Layar-wandeling Nijmegen, Oudste stad van Nederland. Deze wandeling is grotendeels door het Valkhof-park en is te lopen met behulp van de smartphone. Altijd al eens willen schieten met een Romeinse katapult? Ook dat kan.
Museum Het Valkhof heeft een uitgebreide verzameling bodemvondsten uit Nijmegen en de provincie Gelderland. Ze geven een beeld van het menselijk leven in de regio, vanaf de oude steentijd, de Romeinse tijd, middeleeuwen tot en met de 19de eeuw. Topstukken in de collectie zijn tal van unieke Romeinse bodemvondsten. Het museum heeft een multitouchtafel met een 3D reconstructie van de Valkhofburcht.
De Nicolaaskapel in het Valkhofpark is ook geopend. De kapel is zo'n 1000 jaar oud en daarmee de oudste kerk van Nederland. Het staat op de plek waar het paleis van Karel de Grote stond. In aflevering 3 van de Ridders van Gelre, het geschiedenisprogramma van TV Gelderland, bezocht Ridder Bas de kapel.
Aanmelden is niet nodig, maar kan via Facebook.

Gelredagen

De dag in museum het Valkhof is de derde van in totaal 16 gratis Gelredagen. Elke week is een locatie uit het televisieprogramma op zaterdag gratis te bezoeken. Ridder René Arendsen doet verslag op radio. En het publiek mag aangeven welke verhalen uit de Gelderse geschiedenis zij het meest interessant vinden. Deze verhalen worden door verschillende organisaties in 2016 op de kaart gezet! Houd daarvoor Mijn Gelderland.nl en Spannende Geschiedenis.nl in de gaten. Studenten van de opleiding Communicatie Multimedia Design van de HAN gaan vanaf september aan de slag met de thema's om deze op innovatieve manier vorm te geven.
De Ridders van Gelre zijn elke maandagavond te zien op tv bij Omroep Gelderland, vanaf 18.20 uur (elk uur herhaling). Elke week staat er een andere periode uit de Gelderse geschiedenis centraal. De verhalen die in de vaderlandse geschiedenisboeken onderbelicht zijn gebleven komen nu in de schijnwerpers te staan. De chauvinistische ridders gaan op onderzoek uit en geven iedere inwoner van Gelderland alle redenen om trots te zijn op onze gezamenlijke Gelderse geschiedenis. Volg ze via Twitter en Facebook.
Zaterdag 19 september 11.00 uur – 13.00 uur
Let op: het museum is om 11 uur geopend. Deze Gelredag begint dus iets later dan de andere Gelredagen.
Locatie: Museum Het Valkhof + Nicolaaskapel in Nijmegen
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!