Noodweer, oproep aan inwoners van Zaltbommel: leg zandzakken voor de deur

ZALTBOMMEL - Inwoners van Zaltbommel moeten zandzakken of natte kranten voor hun deur leggen. En doucheputten en toiletten afsluiten met een verzwaarde emmer.

Die waarschuwing geeft de gemeente aan de inwoners, nu er voor het eind van de maandagmiddag opnieuw veel regen wordt verwacht in de Bommelerwaard. Het is ook handig om te zorgen dat er geen rioolwater uit de wc of het doucheputje omhoog kan komen.

Gemeente en waterschap zeggen dat de kans groot is dat de straten blank komen te staan door nieuwe regenbuien. Het watersysteem in het hele gebied is echter al overvol. De riolen en sloten kunnen niet meer water verwerken.

Waterschap Rivierenland heeft een speciaal telefoonnummer (0344 - 649999) opengesteld voor vragen over de wateroverlast in het werkgebied van het schap. Mensen die problemen hebben door overlopende sloten, plassen en vaarten kunnen dat nummer bellen. Het nummer is ook bestemd om gevaarlijke situaties te melden die zich kunnen voordoen door de voorspelde nieuwe hoosbuien. Het calamiteitenteam van het schap is op volle sterkte.

'Het water kan in de huizen stromen'

De gemeente Zaltbommel zegt op haar website: 'De kans is groot dat er vanmiddag meer regen valt dan we op kunnen vangen. Dat betekent dat er meer wateroverlast op komst is. Zo kunnen straten vol water komen te staan en kan het water in laaggelegen huizen stromen.'
    
Als de straat volloopt moeten mensen hun auto laten staan, zodat er geen golven ontstaan. Wie al water in de kelder heeft staan, moet een paar weken geduld hebben. De brandweer kan de kelders niet leegpompen, want er is geen plek voor het opgepompte water.

Waterschap zet retentiegebied in

Het gebied liep in de nacht van zondag op maandag al onder water door hevige buien. Het waterschap Rivierenland heeft als extra maatregel het retentiegebied Kornse Boezem tussen Almkerk en Dussen vol laten lopen om het watersysteem te ontlasten.

Waterschap Rivierenland houdt een liveblog bij over de wateroverlast.

Meer over dit onderwerp:
Noodweer Zaltbommel
Deel dit artikel: