Nieuws

Omwonenden fel tegen plannen natuurbegraafplaatsen in Wapenveld

WAPENVELD - Gelderland is de provincie met de meeste natuurbegraafplaatsen en het worden er steeds meer. Het zijn begraafplaatsen zonder grafstenen en kaarsjes, maar er ligt enkel een boomstronk met je naam. In Wapenveld liggen al plannen voor twee nieuwe natuurbegraafplaatsen. Alleen ziet niet iedereen in het dorp dit zitten.
Bijvoorbeeld Cathleen van den Akker. Ze is eigenaresse van een Bed and Breakfast in Wapenveld. Zij ziet de toekomst van haar bedrijf somber in als de natuurbegraafplaatsen er komen. 'Ik denk dat we dan geen gasten meer gaan krijgen. Als je een kamer zoekt en op Google Maps kijkt zie je dat je tussen twee begraafplaatsen in ligt. Dan denk ik niet dat mensen denken 'wat een leuke plek'. Maar die problemen gelden natuurlijk ook voor andere bedrijven en de omwonenden hier in de buurt.'
Maar met die kerkhoven wordt geld verdiend. Dat weer wordt gestoken in onderhoud van natuurgebieden. En dat is nodig, want natuurgebieden krijgen steeds minder subsidies. 'Dus met een natuurbegraafplaats zorgen we juist voor de natuur', zegt René Poll eigenaar van de natuurbegraafplaats in Arnhem.
Of de natuurbegraafplaatsen er echt komen, is nog even afwachten. De gemeenteraad van Heerde spreekt er maandag over.