Nieuws

Rechter buigt zich over boetes 'bonnentunneltje' De Klomp

Zo'n twee jaar geleden was 'ie de inzet van veel ophef en gedoe; het 'bonnentunneltje' onder de A12 bij De Klomp. De tunnel was sinds eind 2012 taboe voor autoverkeer, maar dat negeerde de afsluiting massaal.
DE KLOMP - Zo'n twee jaar geleden was 'ie de inzet van veel ophef en gedoe; het 'bonnentunneltje' onder de A12 bij De Klomp. De tunnel was sinds eind 2012 taboe voor autoverkeer, maar dat negeerde de afsluiting massaal.
 Nog geen jaar later stond de teller al op een dikke 1,4 miljoen euro aan boetes. Volgens de bestuurders en een opgerichte actiegroep het gevolg van de onduidelijke situatie rond de tunnel.

'Het doet geen pijn meer'

Vandaag staan tientallen bekeurden voor de kantonrechter in Arnhem om de boete terug te krijgen. Een van hen is Ellen Gerritsen, zij werd twee jaar geleden op de bon geslingerd. 'Het is oud geld natuurlijk dus het doet geen pijn meer. Het zou kunnen dat ik het geld terugkrijg, dat is mooi meegenomen maar voor mij is het een principekwestie geworden', vertelt ze op Radio Gelderland.

'Ik volgde mijn navigatie'

Ze vindt het onterecht dat ze de boete heeft gekregen. 'Het was in mijn geval een rare situatie, ik volgde mijn navigatie en reed achter andere automobilisten aan. Ik had het niet door. Bovendien vind ik het misleidend, er hangt een bord met beperkingen over de hoogte. Als je daar aan voldoet lijkt me dat je door het tunneltje mag rijden.'
De boete werd betaald maar Gerritsen diende bezwaar in. 'Dat werd afgewezen maar op aanraden van een Facebookgroep heb ik toen opnieuw een bezwaar ingediend.' Gerritsen is niet de enige die dat deed. Vandaag dienen 36 zaken rond het inmiddels beruchte tunneltje. 

Borden en psychologen ingezet bij 'bonnenmagneet'

Vorig jaar werden de boetes van twee automobilisten kwijtgescholden. Kort na de afsluiting gebeurde dat al met 5000 boetes omdat de afsluiting volgens het Openbaar Ministerie destijds slecht stond aangegeven. Dat was ook de mening van de ANWB die zich in oktober 2013 in de strijd mengde. Reden voor de gemeente Ede om met waarschuwingsborden en markeringen duidelijk te maken dat het tunneltje taboe is voor autoverkeer.
Vanwege de stortvloed aan boetes besloot de gemeente Ede eind 2013 de flitscamera's bij de tunnel een tijdlang op halve kracht te laten draaien om de pijn voor de automobilisten wat te verzachten.
De gemeente riep zelfs de hulp in van psychologen van de Nijmeegse Radbouduniversiteit om duidelijk te krijgen waarom bestuurders massaal de afsluiting negeerden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!