Nieuws

Berenschot's Molen in Winterswijk vier maanden in de steigers

WINTERSWIJK WOOLD - Berenschot's watermolen in Winterswijk wordt de komende vier maanden gerenoveerd en krijgt een vispassage.
Waterschap Rijn en IJssel en de eigenaren, de familie Buunk, pakken de renovatie gezamenlijk aan. Het waterschap renoveert de stuw, de kademuren, het waterrad en verlegt de bestaande brug. De familie Buunk renoveert de binnen- en buitenkant van de molen. 

Stuwrecht van familie naar Waterschap

Op dit moment is de stuw bij de watermolen één van de laatste stuwen in Nederland die door een particulier nog handmatig wordt bediend. De familie Buunk heeft de stuwrechten al ruim 100 jaar in bezit en is verantwoordelijk voor het waterpeil in de beek en het onderhoud van de stuw. De stuw wordt technisch verbeterd en geautomatiseerd en kan straks op afstand worden bediend door het waterschap.

Berenschot’s Watermolen

In 1652 werd een dubbele watermolen gebouwd aan de Boven Slinge. In 1749 werd de waterkorenmolen, nu bekend als Berenschot’s Watermolen, herbouwd. Tot 1960 is de molen in bedrijf geweest. Toen stond er ook een oliemolen aan de andere kant van de beek. De molen heeft geen productiefunctie meer.