Een neppatholoog op de Politieacademie - Vier vragen en antwoorden

APELDOORN - Er is maar een klein aantal forensisch pathologen in Nederland. Toch wist een man uit Bennekom zich voor te doen als zo'n arts. Uitgerekend op de Politieacademie in Apeldoorn. Vier vragen over de forensische pathologie in Nederland.

1. Wie is de neparts?

Hij is 54 en komt uit Bennekom. Meer laten het Openbaar Ministerie en de politie niet los over de man die als neparts werkte op de Politieacademie. Hij gaf als gastdocent zo'n vijf theorielessen op de academie en was daarvoor getipt vanwege zijn specifieke expertise. Wat die expertise precies was, is niet duidelijk.

De academie had de man moeten screenen. Maar dat gebeurde niet. Er werd pas onderzoek gedaan toen er aanwijzingen binnenkwamen dat er iets niet in de haak was. Daarna kwam de man met een vervalst diploma op de proppen. Inmiddels is hij opgepakt. 

2. Hoeveel forensisch pathologen zijn er in Nederland?

Dat het de man lukte om zich voor te doen als patholoog is opmerkelijk. Er zijn namelijk maar zes forensisch pathologen werkzaam in Nederland, aldus een woordvoerder van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Vijf van hen zijn in dienst van het NFI. De zesde is een bekend forensisch patholoog die voor een instituut in Maastricht werkt. 

De pathologen die verbonden zijn aan het NFI, geven ook les op de Politieacademie. Het is een klein wereldje, iedereen kent elkaar. Dat maakt het extra moeilijk voor iemand om zich voor te doen als forensisch patholoog, zegt ook de woordvoerder van het NFI. 

Het blijft dus een beetje een raadsel, maar misschien is de neparts een van de circa 350 klinisch pathologen die werken in Nederland. Zij hebben geen forensische specialisatie gevolgd en doen vooral onderzoek naar de oorzaak van ziekten. Een van hen kan zich hebben voorgedaan als forensisch patholoog. Het is ook denkbaar dat de verdachte neparts een verleden heeft als forensisch fotograaf, of sectieassistent was bij forensisch onderzoek. Een andere optie is dat de neparts uit het buitenland komt. 

3. Wat doen forensisch pathologen precies?

Forensisch patholoog is een beschermde titel. Je moet er een tweejarige specialisatie voor volgen na een opleiding tot klinisch patholoog. Dat kan in het buitenland of bij het NFI in Nederland. 

De forensisch patholoog wordt ingeschakeld op het moment dat een arts denkt dat iemand een onnatuurlijke dood is gestorven. Het is belangrijk om dan de precieze doodsoorzaak te achterhalen. Vaak wordt het lichaam van de overledene dan naar het NFI gestuurd. Daar wordt het van top tot teen onderzocht door de forensisch patholoog. Die bekijkt het lichaam ook van binnen, door erin te snijden.

4. Wat wordt er nu onderzocht?

Er lopen nu zeker twee onderzoeken. Justitie wil de neparts vervolgen voor onder meer valsheid in geschrifte. Ook wordt bekeken of hij zich al eerder ten onrechte heeft voorgedaan als patholoog. Vooralsnog gaan ze er niet vanuit dat de man zijn neptitel heeft gebruikt om lichamen te onderzoeken. Hij zou alleen onbevoegd gastlessen hebben gegeven.

Daarnaast doet de Politieacademie onderzoek naar de screening van de man. Een woordvoerder van de academie gaf tegenover Omroep Gelderland al toe dat de man vooraf gescreend had moeten worden. Waarom dat niet is gebeurd, wordt nu onderzocht.

Meer over dit onderwerp:
Politie
Deel dit artikel: