Nieuws

Grote behoefte aan opvangplekken voor asielzoekers, maar Hengelo staat niet te springen

Landgoed Het Kervel
Per week komen er 1700 asielzoekers Nederland binnen. Door die toestroom is de vraag naar opvangplekken hoog.
HENGELO - Per week komen er 1700 asielzoekers Nederland binnen. Door die toestroom is de vraag naar opvangplekken hoog.
De eerste opvang wordt gedaan in het Groningse Ter Apel. De asielzoekers worden vervolgens doorgestuurd naar één van de azc's maar door de grote toestroom is er grote behoefte aan nieuwe opvanglocaties.

'Eén grote optocht van en naar het dorp'

Als het aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ligt, worden er binnenkort asielzoekers opgevangen in het Gelderse Hengelo. Bij de gemeente Bronckhorst is een aanvraag ingediend om op landgoed Het Kervel zo'n 100 asielzoekers te huisvesten.
De buurt is kritisch. 'Dit is niet de plek om een asielzoekerscentrum te vestigen', zegt Alphons Geurtsen. Hij spreekt namens een groep buurtbewoners. 'De asielzoekers moeten hun kostje verdienen dus dat wordt één grote optocht van en naar het dorp.'

Onbekend maakt onbemind

Het COA merkt vaker weerstand bij de komst van een asielzoekerscentrum. 'Veel omwonenden zijn ongerust als er een opvanglocatie in de buurt komt, onbekend maakt onbemind,' zegt Jeannette Scholten van het COA. 'Als de asielzoekers een gezicht krijgen dan kun je zien dat je heel goed als buren samen kunt leven.'
In totaal worden er in Gelderland bijna 2000 asielzoekers opgevangen. Volgend jaar komt er in Zutphen een azc voor bijna 800 vluchtelingen. In Apeldoorn en dus ook Hengelo lopen onderzoeken om te kijken of een azc daar haalbaar is.
In Zevenaar loopt een studie naar een andere vorm van opvang, een zogenoemde gemeenschappelijke vreemdelingenlocatie, GVL. Een woordvoerster van Zevenaar daarover: 'Dit is een plek waar zowel de IND, het COA als de Dienst Terugkeer en Vertrek samen gaan werken. Op deze locatie verblijven asielzoekers, maar dit is vooral voor de duur van hun asielprocedure. Daarna gaan ze naar een azc. Op deze manier wordt voorkomen dat asielzoekers tijdens hun asielprocedure steeds per bus vervoerd moeten worden naar de IND-locatie.' Het gaat volgens haar in Zevenaar niet om een aanmeldcentrum.
De verwachting is dat de stroom vluchtelingen voorlopig niet afneemt. 'We zijn dan ook met veel Gelderse gemeenten in gesprek. Je kunt het op de tv al zien, veel mensen komen vanuit Eritrea en Syrië hierheen', verklaart Scholten.
Of een klein deel van die vluchtelingen onderdak krijgt op Het Kervel is nog even afwachten. Volgende week komt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst met een antwoord op het verzoek van het COA.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!