Nieuws

'Muur van Mussert in Lunteren nog geen monument'

De Muur van Mussert
De Muur van Mussert in Lunteren wordt voorlopig geen Rijksmonument. Wel wordt onderzocht of de muur onderdeel kan worden van een breder onderzoek naar 'een moderner Nederlands monumentenbeleid'. Dat schrijft Trouw.
LUNTEREN - De Muur van Mussert in Lunteren wordt voorlopig geen Rijksmonument. Wel wordt onderzocht of de muur onderdeel kan worden van een breder onderzoek naar 'een moderner Nederlands monumentenbeleid'. Dat schrijft Trouw.
Het dagblad weet dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) de aanvraag afwees om van het spreekgestoelte van NSB-voorman Anton Mussert in het Edese dorp een Rijksmonument te maken. De aanvraag werd gedaan door lokale erfgoedorganisaties. 
Jan Kijlstra van Erfgoed Ede reageert 'voorzichtig positief' op de beslissing. 'De dienst had ook kunnen zeggen: hier branden wij de vingers niet aan. Maar de monumentale waarde is voor het eerst benoemd door de Rijksdienst.'
Hij noemt het positief dat er verder onderzoek komt. Erfgoed Ede wil de muur behouden als waarschuwing: 'eerder een Mahnmal dan een Denkmal; een pikzwart verhaal dat verteld moet blijven worden'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!