Leenstelsel houdt studenten niet uit sociëteit

NIJMEGEN - Nijmeegse studenten-verenigingen verwachten niet dat het aantal leden terugloopt, door het leenstelsel. Dat wordt vanaf volgende maand ingevoerd. Studenten krijgen geen basisbeurs, maar moeten het geld voor hun studie lenen.

Studentenvereniging Ovum Novum is druk met de voorbereidingen voor de komst van nieuwe studenten. Door het leenstelsel moeten studenten zo snel mogelijk afstuderen. Lid worden van de vereniging kost tijd: feesten, commissies of een bestuursfunctie kan betekenen dat je vertraging oploopt.

Voorzitter van Ovum Novum Skander Kedri is niet bang dat studenten daardoor wegblijven. 'Allereerst gooien wij de sociëteit open als bibliotheek dicht is. Daarnaast hebben wij een samenwerking met een tentamentrainingsbureau. Het derde is eigenlijk het belangrijkste en daar worden oudejaars gekoppeld aan eerstejaars. Zodra zij bepaalde tentamens niet halen om zo makkelijker voor te bereiden op de moeilijkste dingen.'

Bij de buren, Carolus Magnus, bieden ze dezelfde begeleiding aan. Dit is een traditionele vereniging en dat kost vaak meer tijd omdat er van je verwacht wordt veel aanwezig te zijn.

Voorzitter Carolus Magnus Roderick Enzerink benadrukt dat het allemaal niet verplicht is. 'Als je echt goede vrienden wil maken hier, leuk wil meedraaien, dan zul je er inderdaad wat energie er in moeten steken. Een aantal vrienden hebben heeft ook voordelen. 'Het werd ook makkelijker om naar de universiteit te gaan om met z'n allen in bieb te gaan zitten en samen hard te studeren.'

Het aantal aanmeldingen aan de Radboud Universiteit is dit jaar evenveel als vorig jaar. De introductieweek begint in Nijmegen zondag.

Deel dit artikel: