Zomersneeuw bij Rijnkade in Arnhem door duizenden eendagsvliegen

ARNHEM - Wat is er toch aan de hand bij de Rijnkade in Arnhem, vroegen omwonenden en bezoekers zich af. Duizenden insecten vliegen daar 's avonds rond de lantaarnpalen. ARK Natuurontwikkeling uit Nijmegen heeft het antwoord: het zijn eendagsvliegen, die voor zogenoemde zomersneeuw zorgen.

Volgens ARK is het verheugend nieuws dat de zomersneeuw weer te zien is. De eendagsvlieg of haft (Ephoron virgo) stierf in de jaren dertig uit door watervervuiling. Sinds de rivieren schoner zijn geworden waren de 'sneeuwbuien' weer af en toe te zien, maar in 2007 was het weer afgelopen.

Dit jaar worden voor het eerst weer massaal zomersneeuwbuien gemeld. De eendagsvliegen komen nu uit het water om een partner te zoeken, te paren en vervolgens eitjes af te zetten in de rivier. De eendagsvliegen sterven dan enkele uren later, aldus ARK.

Voor wie de eendagsvliegen wil zien, moet de komende avonden op pad. De beestjes vliegen maar enkele avonden. Ze worden aangetrokken door licht, zoals dus bij de Rijnkade.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Heeft u foto's of video's van dit bijzondere fenomeen? Mail ze naar webredactie@gld.nl
Meer over dit onderwerp:
Arnhem Natuur Nieuws
Deel dit artikel: