Nieuws

Busbedrijf mag geen camerabeelden tegen chauffeurs gebruiken

Vervoersbedrijf Hermes, dat onder de naam 'Breng' het busvervoer in Arnhem-Nijmegen verzorgt, moet per direct stoppen met het gebruik van camerabeelden uit de bussen tegen de eigen werknemers. Dat heeft de kantonrechter in Den Bosch vrijdag beslist.
'S-HERTOGENBOSCH - Vervoersbedrijf Hermes, dat onder de naam 'Breng' het busvervoer in Arnhem-Nijmegen verzorgt, moet per direct stoppen met het gebruik van camerabeelden uit de bussen tegen de eigen werknemers. Dat heeft de kantonrechter in Den Bosch vrijdag beslist.
Het vervoersbedrijf mag wel anonieme rijinstructeurs als 'mystery guests' blijven inzetten om gedrag, houding en rijvaardigheid van de chauffeur te beoordelen. De camerabeelden mogen alleen gebruikt worden als er aangifte is gedaan van een misdrijf of als politie en justitie de beelden opvragen.
De ondernemingsraad van Hermes had gevraagd het gebruik van de beelden voor de beoordeling van werknemers te verbieden. Eind maart werd een chauffeur van Connexxion, het moederbedrijf van Hermes, ontslagen nadat hij tijdens een rit aan het bellen was. Omdat de man ontkende, werden camerabeelden uit de bus als bewijs ingezet. De ondernemingsraad vond dat daarmee de privacy van buschauffeurs werd geschonden en stapte naar de rechter..