'Doe wetenschappelijk onderzoek naar zwijnenprobleem'

WAGENINGEN - Er moet wetenschappelijk onderzoek komen naar de jacht op wilde zwijnen. Daarvoor pleit ecoloog Geert Groot Bruinderink van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra.

De discussie rond de jacht is weer opgelaaid nadat vorige week een rapport verscheen waarin aanbevelingen staan om de drukjacht op zwijnen weer toe te staan.

'Onderzoek is voor iedereen beter'

Ecoloog Groot Bruinderink is zelf geen voorstander van de zogeheten aanzit-drukjacht. Daarbij worden grote stukken bos 'verontrust' door drijvergroepen, eventueel met honden. Jagers wachten de dieren dan op hoge plekken in het bos, met veel uitzicht. 'Voordat je een nieuwe methode van jacht introduceert moet je eerst kijken naar het rendement van de gangbare methoden. Ik pleit er dan ook voor om bij dit soort veranderingen om zwijnen te bejagen eerst goed onderzoek te doen. Daarmee voorkom je ook dat mensen denken; het zijn weer die jagers die iets bedenken voor de mensen die jagen. Met onderzoek stop je er een neutrale factor tussen en dat is voor iedereen beter.'

Methode afgeschaft vanwege dierenleed

Al jaren kampt de Veluwe met een groot overschot aan zwijnen. Met de huidige jachtmethoden worden er volgens het rapport te weinig dieren gedood en de aanzit-drukjacht zou een effectieve manier zijn om het overschot tegen te gaan. Drijf- en drukjacht is sinds 2002 verboden in Nederland. Grote kritiek toen was dat het wild met teveel geweld werd opgejaagd en de jagers door alle hectiek te veel dieren aanschoten en niet direct doodden, wat voor onnodige dierenleed zorgde.

Jagersvereniging ziet Duitse populaire methode wel zitten

De jagersvereniging juicht de aanbevelingen van de aanzit-drukjacht uit het rapport toe. Anders dan 13 jaar geleden is het volgens de jagers de bedoeling om het wild alleen te verstoren zodat het rustig voorbij trekt aan de jagers en de kans veel groter is dat het direct wordt doodgeschoten. De methode wordt veel in Duitsland toegepast.

Ecoloog Groot Bruinderink heeft er begrip voor dat er naar alternatieven zoals de drukjacht wordt gekeken nu de populatie zo groot wordt. 'Ik ben nog niet zo ver, maar als je het doet, doe het dan op experimentele basis en laat het dat in ieder geval begeleiden door neutraal onderzoek.'

 

 

Meer over dit onderwerp:
Natuur
Deel dit artikel: