Nieuws

Hoe moet het nu verder met de Armeense familie uit Lintelo die het land uit moet?

Slecht nieuws voor de familie Galstian: het Armeense gezin dat in de Achterhoek woont, kreeg woensdag te horen dat ze het land uit moet. Een beroep van de familie werd bij de rechtbank in Arnhem afgewezen.
AALTEN - Slecht nieuws voor de familie Galstian: het Armeense gezin dat in de Achterhoek woont, kreeg woensdag te horen dat ze het land uit moet. Een beroep van de familie werd bij de rechtbank in Arnhem afgewezen.
Die afwijzing betekent niet dat ze definitief het land uit moeten, want er zijn nog juridische mogelijkheden.
De familie woont nu in Lintelo (bij Aalten) en is sinds 2007 in Nederland. Wekenlang actievoeren ten spijt, oordeelde de rechtbank woensdag dat het gezin te lang uit beeld is geweest van de juiste instanties. Daarmee heeft de familie zich niet gehouden aan de voorwaarden voor de kinderpardonregeling, die ze had aangevraagd.

Wanneer moet de familie Nederland uit?

De vraag is dan: hoe lang heb je nog wanneer je hoort dat je Nederland moet verlaten? 'Meestal heb je vier weken na de uitspraak', zegt asielrechtadvocaat Wil Eikelboom. Hij werkt voor advocatenkantoor Prakken d'Oliveira in Amsterdam.
'Het ligt er vervolgens aan of er bepaalde afspraken met het gezin zijn gemaakt en of de juiste documenten aanwezig zijn. Sommige landen werken niet mee bij de verstrekking van die documenten en dat kan het proces vertragen. Er is geen standaardmanier om iemand uit te zetten, het verschilt per casus.'

Is er nog hoop?

Eikelboom denkt dat het gezin het bijltje er nog niet bij neer hoeft te gooien: 'Hoewel het lastig is om algemene uitspraken te doen, zou deze familie hoger beroep kunnen aantekenen bij de Raad van State. Mocht dat worden afgewezen, dan is er nog het Europees Hof in Straatsburg.' De familie laat weten dat ze in beroep gaat tegen de uitspraak van woensdag.
Volgens de asielrechtadvocaat kan een hoger beroep bij de Raad van State uitkomst bieden, maar dat is niet gegarandeerd: 'Je kunt in afwachting van je procedure bij de Raad een voorlopige voorziening aanvragen, waarmee je in Nederland mag blijven. Dan win je het beroep, maar de afwijzing en de uitzetting kunnen nog steeds terecht worden geacht.

Toekomst blijft ongewis

Daarnaast hoeft het winnen van het hoger beroep volgens Eikelboom niet te betekenen dat je mag blijven. Zo kan bijvoorbeeld worden besloten dat bij de eerdere afwijzing bepaalde fouten zijn gemaakt door de rechtbank. Dan win je het beroep, maar de afwijzing en dus uitzetting zijn terecht.
Uiteindelijk is het de staatssecretaris die een verblijfsvergunning verstrekt. Al met al blijft het voor de Achterhoekse familie Galstian dus voorlopig onzeker hoe hun toekomst er uit zal zien; het kan nog maanden of misschien zelfs jaren duren voordat er duidelijkheid is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!