Nieuws

Afvalbak moedigt nette wandelaars aan

NIJMEGEN - Een nieuwe afvalbak moet mensen met voetbalgejuich en muziek ertoe bewegen afval in de bak te gooien, en niet op straat.
Dat is het idee van de vuilnisbak van Bureau Dijksterhuis en van Baaren. Het experiment van dit Nijmeegs bureau voor gedragsverandering draait vanaf vandaag op de Vierdaagse Feesten. Want zeg nou zelf, als er ergens veel afval op straat belandt is het wel bij zo'n massaal feest.
Eén van de bedenkers is Jeroen Siebelt, van Bureau Dijksterhuis en van Baaren. Jeroen Siebelt: 'Wij proberen maatschappelijke problemen op te lossen middels gedragsverandering. Deze afvalbak is zo'n voorbeeld. Het weggooien van afval wordt leuk. Het werkt als volgt. Mensen willen iets dat op korte termijn werkt, het moet leuk zijn en er moet een beloning zijn, bijvoorbeeld kinderen doen iets goed en krijgen daarvoor een sticker. Dat werkt echter niet bij volwassenen. Wat wel werkt bij volwassenen is een kleine uitdaging met een beloning.

Dennis Bergkamp!

'Wij hebben daarvoor een bak ontwikkeld met drie openingen. Als je daar afval ingooit gaat er licht branden en hoor je iets. Bijvoorbeeld Jack van Gelder die iets roept als: 'Dennis Bergkamp!' of muziek of voetbalgejuich. En we denken dat dit werkt want je wil best afval weggooien maar je wil dat alleen doen als dat leuk is. Het is eigenlijk Holle Bolle Gijs uit de Efteling maar dan in een nieuw jasje!'

Meten of het werkt

De interactieve bak staat vanaf donderdag op de van Schaeck Mathonsingel in de buurt van het NS-station in Nijmegen. De dagen ervoor heeft er een gewone afvalbak gestaan. Siebelt: 'Dan heb je eerst vier dagen zonder die bak en daarna met de bak. Dan kun je meten of er verschil is'. 
Het bureau heeft zelf ook de organisatie van de Vierdaagsefeesten benaderd voor deze proef. Daarnaast komen er ook groene voetstappen op de grond, die leiden mensen naar de afvalbak. De Vierdaagsefeesten trekken zo'n 1,4 miljoen bezoekers en dat betekent dus ook heel veel afval. De verwachting is dat er dan 30 tot 40 procent meer afval in de bakken terecht komt.