Liveblog Vierdaagse: de Dag van Groesbeek - het is een stuk rustiger langs de Zevenheuvelenweg

NIJMEGEN - Lees hier alles over de ochtend van de derde dag van de 99e Vierdaagse van Nijmegen.

12.00 uur We sluiten dit liveblog. Even een hapje eten. We zijn zo weer terug met de middageditie.

11.55 uur Verslaggeefster Maaike de Glee op de Zevenheuvelenweg. Een vrouw uit Groesbeek zegt dat ze met de camper een flink stukje moest omrijden, voordat ze die langs de weg kon parkeren.

11.50 uur De Zevenheuvelenweg, waar dit jaar beduidend minder campers staan.

11.40 uur De Commissaris van de Koning in Limburg, die daar gouverneur wordt genoemd, neemt ook een kijkje bij de Vierdaagse.

11.25 uur Alvast goed om te weten: morgen is de St. Annastraat (Via Gladiola) vanaf 7.00 uur afgesloten vanwege de intocht. Het Keizer Karelplein en de singels zijn vanaf 8.00 uur dicht.

11.15 uur De Vierdaagsefeesten zijn nu al door meer dan een miljoen mensen bezocht. Volgens Teddy Vrijmoet van de organisatie komt dat door het prima weer en doordat het programma 'gewoon klopt'. Gisteravond waren 254.000 mensen in de stad aan het feesten.

11.10 uur Veel Vierdaagse-foto's. Heel veel Vierdaagse-foto's.

11.00 uur Een dooie boel

Over de Zevenheuvelenweg gesproken. Enkele wandelaars op de Wedren bevestigen wat onze verslaggeefster ook had geconstateerd: het is veel rustiger langs de weg dan in andere jaren. Stonden er altijd veel campers, nu zijn er veel lege plekken. 'Ze stonden er maar af en toe. En ze zagen je wel als ze toevallig keken, maar voor de rest was het een dooie boel', zegt een van hen. Campers mochten dit jaar pas dinsdagavond de Zevenheuvelenweg op, anders zou het te gevaarlijk zijn. Deze wandelaars begrijpen dat, maar het doet volgens hen wel afbreuk aan de sfeer.

10.55 uur Goed nieuws: niks aan de hand op de Zevenheuvelenweg. Vals alarm, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

10.50 uur Er komt een melding binnen over een reanimatie op de Zevenheuvelenweg. We zoeken uit wat er aan de hand is.

10.15 uur De militair die gisteren werd gediskwalificeerd, maar vandaag toch mocht starten, heeft met succes de wegingsprocedue van de bepakking aangevochten. Dat zegt Henny Sackers van de beroepscommissie van de Vierdaagse.

10.10 uur De snelle mannen. In het midden Simon Brownlee.

10.00 uur De eerste uitvallers komen binnen op de hoek van de Bijleveldsingel en het Julianaplein. Een vrouw werd zojuist, ingepakt in warmhoudfolie, afgevoerd.

9.50 uur High five op z'n Japans.

9.40 uur Hij is alweer een tijdje op de Wedren: Simon Brownlee. 'Het was een vrij makkelijke dag', zegt de Brit, die zoals gebruikelijk als eerste binnenkwam.

9.35 uur Volgens onze verslaggeefster is het langs de Zevenheuvelenweg rustiger dan voorheen. De weg ging pas gisteravond open voor campers.

9.20 uur Op de vijfde avond van de Vierdaagsefeesten was het behoorlijk druk, meldt de politie. Om de doorloop op de Grotestraat en de Molenstraat te reguleren, zijn korte tijd de lichtkranten ingezet. 'De sfeer in de stad was uitstekend', aldus een woordvoerder. In het centrum werden zes aanhoudingen verricht.

9.15 uur Dat u het even weet.

9.00 uur Terwijl die Zwitsers toch wel wat gewend zijn...

8.45 uur Malden: musicerende mariniers

8.20 uur Bier. Daar doen ze niet aan in Malden. Althans niet om 8.20 uur. Dat was de afgelopen dagen in andere plaatsen wel anders, zag verslaggever Laurens Tijink. In Malden houden toeschouwers het bij koffie. Laurens ziet enkele wandelaarsters een appelgebakje met een flinke dot slagroom naar binnen werken. 'Heer-lijk!' Na 9 kilometer zijn ze eraan toe. 'Dat doen wij altijd.'

8.15 uur Good Morning

8.00 uur Wie na vandaag nog niet genoeg heeft van de zeven heuvelen: op 15 november is de Zevenheuvelenloop. 15 kilometer hardlopen. Toch iets te ver? De avond ervoor is er een kortere variant: 7 kilometer. Inschrijven kan hier.

7.40 uur Nee hoor, dat vinden we helemaal niet raar.

7.30 uur Een Vierdaagse-deelneemster tegen haar man: 'Gisteren was de rij de helft korter...' Man: 'Het is niet anders.'

7.20 uur Marco Geijtenbeek, die de Vierdaagse voor Omroep Gelderland loopt, geniet onderweg.

7.10 uur Nieuwslezeres Dionne Stax is ook weer van de partij.

7.00 uur Ook vandaag fijn wandelweer, zegt Jordi Bloem van MeteoGroup. Het wordt 21 à 22 graden. Er is redelijk wat zon, vooral vanmorgen, en het blijft droog. Ook vanavond is het droog. Morgen beginnen de vroege starters bij zo'n 12 à 13 graden, net als vandaag. De temperatuur komt uiteindelijk uit op ongeveer 23 graden. Pas 's avonds kan het gaan regenen.

6.55 uur Gisteren het 4Daagse Journaal gemist? Geen nood, hier is het.

6.45 uur Wandelen met oma.

6.30 uur Even terug naar gisteren. 17.08 uur: een wandelaarster komt net te laat binnen. Voor haar zit de Vierdaagse erop. Ze kan het niet geloven. 'Dat meen je niet. Dat meen je niet. Dat meen je niet.'

6.25 uur Deze Japanse deelnemer rust even uit in Malden.

6.15 uur Zo zwaar is-ie niet, die Zevenheuvelenweg. Dat is een geluid dat je veel hoort. 'Die is niet zo steil. En het is er altijd gezellig', zegt een vrouw uit Ulft die in Elst bij kennissen overnachtte. Ze loopt voor de zevende keer. De weg, zo'n 1,5 kilometer lang, staat altijd bomvol met campers, caravans, platte karren en vouwwagens van kamperende toeschouwers. De weg was een week afgesloten voor verkeer, maar woensdagavond konden toeschouwers weer hun plekje langs de route innemen.

6.10 uur Polsbandje laten scannen en dan weer op pad.

6.00 uur Zo'n 41.000 wandelaars beginnen vandaag aan de derde dag van de Vierdaagse, de Dag van Groesbeek (hier het hele parcours). De deelnemers gaan onder meer over de Zevenheuvelenweg. Dat klinkt angstaanjagend, maar dat valt volgens sommigen heel erg mee. 'Het is meer vals plat. De eerste twee dagen zijn altijd het moeilijkst', aldus een ervaren wandelaarster die ook al eens meedeed aan Alpe d'HuZes. 

Deel dit artikel: