De Dag van Wijchen, Roze Woensdag - de ochtend

NIJMEGEN - Lange, saaie stukken. De Dag van Wijchen is soms even doorbijten. Lees alles over de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse in het liveblog.

12.45 uur We sluiten dit liveblog en beginnen een verse voor al het nieuws en de ontwikkelingen die vanmiddag gebeuren.

12.40 uur: Hoe gaat het met Marco Geijtenbeek, die de Vierdaagse voor Omroep Gelderland loopt? Af en toe heeft hij pijn, zei hij tegen onze verslaggeefster. Maar: 'Zonder pijn geen Vierdaagse.'

Afbeelding

Maaike de Glee sprak in Wijchen met Marco:

12.25 uur: Bloasmuziek op de Wedren, waar steeds meer lopers binnenkomen.

11.55 uur Er waren vanmorgen bij de start weinig problemen met het scannen van de polsbandjes. Een paar keer ging het mis, zegt woordvoerder André Sonneville. Vanmiddag komt het volgens hem allemaal goed. Gisteren hadden volgens de organisatie zo'n 400 wandelaars problemen met hun bandjes, die onder meer op een verkeerde naam stonden.

11.45 uur Henk, Hilversum, hamstring

Henk uit Hilversum kan niet verder. Na een paar kilometer ging het al mis: hij kreeg last van zijn hamstring. 'Het komt waarschijnlijk door de warmte van gisteren. Een beetje geforceerd. Dat zal het wel geweest zijn. Ik kan bijna geen stap voor de andere meer doen. Nou, dan houdt het op.'

Verslaggever Richard van der Made sprak met hem.

11.35 uur Stond u gisteren ook voor de camera van Omroep Gelderland? Check het hier!

11.15 uur Knuffelen met een militair in Wijchen.

Afbeelding

10.55 uur De Vierdaagsefeesten stevenen af op een bezoekersrecord, meldt de organisatie. Bij het begin van de feesten werd al een record gevestigd met de drukste zaterdag ooit: 197.000 bezoekers. Gisteravond waren 192.500 mensen aan het feesten in de stad.

Afbeelding

(Kovacs op het Valkhof Festival, onderdeel van de Vierdaagsefeesten)

10.45 uur Het is even doorbijten voor nieuwslezeres Dionne Stax.

10.30 uur Ook agenten moeten eraan geloven: controle.

10.25 uur In Beuningen stonden Nederlandse militairen en de plaatselijke scoutingvereniging vanmorgen stil bij het neerstorten van een Engelse bommenwerper, 72 jaar geleden.

10.10 uur De vierde avond van de Vierdaagsefeesten is rustig verlopen. Er heerste een gezellige sfeer in de stad, meldt de politie. Er waren zes aanhoudingen (drie keer voor vernieling, diefstal, openbare dronkenschap en betalen met een vals biljet van 50 euro).

10.00 uur Ze staan en liggen er al: de stoeltjes langs de St. Annastraat, de Via Gladiola op vrijdag.

Afbeelding

9.50 uur De kans dat wandelaars vandaag een nat pak oplopen, is klein. Moniek Wulms van MeteoGroup verwacht welgeteld één bui.

9.40 uur Cijfers uit Wijchen

Wat zet de gemeente Wijchen zoal in? Onder andere:

  • 450 dranghekken
  • 300 verkeersborden voor wegafzettingen en -omleidingen
  • 1,5 km afzetlint
  • 12 afvalcontainers van 1,2 m3
  • 1 afvalcontainer van 10 m3
  • 100 afvalbakken en minicontainers langs de route
  • 25 hesjes voor verkeersregelaars

9.30 uur Onze collega's van de Duckstadkrant zijn er ook.

9.25 uur Hij loopt alweer een paar minuten rond op de Wedren: de Brit Simon Brownlee is binnen.

9.10 uur Wandelen is vermoeiend, maar ernaar kijken valt ook niet altijd mee.

Afbeelding

9.00 uur Een traditie: in Wijchen liggen appeltjes voor de wandelaars klaar. 15.000 appeltjes.

8.40 uur Marco Geijtenbeek loopt de Vierdaagse voor Omroep Gelderland. Het is wel een stukje pijnlijker dan gisteren, zegt hij, maar het gaat goed met hem.

8.30 uur Update Burgernetbericht

De aanleiding voor het vanmorgen verstuurde Burgernetbericht is een aanranding, rond 7.00 uur in het centrum van Nijmegen. De verdachte is een man van 25 tot 30 jaar, blank, draagt een bril en heeft krullend bruin haar. Hij heeft donkere kleding aan. De man reed weg op een zwarte fiets.

8.20 uur Daar is-ie weer: de snelle Simon Brownlee. De Brit zal wel weer als eerste op de Wedren binnenkomen. Vanaf dit punt in Wijchen is het nog zo'n 15 km. De foto is zo'n drie kwartier geleden gemaakt, dus hij is vast alweer een heel stuk verder. Brownlee zei gisteren dat hij er geen sport van maakt om als eerste binnen te komen. 'Ik loop gewoon wat sneller.'

Afbeelding

8.15 uur Ze hebben nog even: in Nijmegen wordt de tribune voor de intocht opgebouwd.

Afbeelding

8.10 uur Een stukje Wijchen is vandaag Drutens grondgebied. Een opwarmertje voor volgend jaar, dan komt de Vierdaagse door Druten.

7.55 uur Burgernetbericht - ernstig misdrijf

Intussen in het centrum van Nijmegen: de politie is op zoek naar een man die wordt verdacht van een 'ernstig misdrijf'. Hij is 25 tot 30 jaar, blank, draagt een bril en heeft krullend bruin haar. Hij heeft donkere kleding aan. De man reed weg op een zwarte fiets. Bel 112 als u de man ziet.

7.50 uur Volgend jaar doet de Vierdaagse tijdens de 100e editie ook Druten aan. Eenmalig wordt de afstand van 55 kilometer in het programma opgenomen. De wijkagent van Druten bereidt zich alvast voor.

7.40 uur Even het polsbandje laten scannen en weer op pad.

Afbeelding

7.30 uur De Dag van Wijchen een beetje saai? Zo komt u de dag wel door:

Afbeelding

7.20 uur Uw kaartje alstublieft.

Afbeelding

7.10 uur Prima wandelweer

En werkt het weer een beetje mee vandaag? Ja, zegt Moniek Wulms van MeteoGroup. 'Het wordt een heel fraaie dag.' Ietsje minder warm dan gisteren en wat meer wolken, maar prima wandelweer. Het wordt 23 à 24 graden.

7.00 uur Gisteren het 4Daagse Journaal gemist? Geen nood, hier is het.

6.50 uur Ze zit er klaar voor, Jitske Ham-Bolder uit Zuidlaren. Keurig in het roze, omdat het Roze Woensdag is. Ze vindt het niet alleen een 'ontzettend mooie kleur', ook wil ze homoseksuelen een hart onder de riem steken. 'Ik ben solidair.' Hier meer over de achtergrond van Roze Woensdag.

Afbeelding

6.30 uur In Wijchen zetten ze gisteren nog even de laatste puntjes op de i. Een impressie:

6.25 uur 41.987 wandelaars liepen de eerste dag uit en kunnen vandaag dus aan de Dag van Wijchen beginnen. 697 lopers gaven op of waren dinsdag niet van start gegaan. 

6.20 uur Alverna. Dan is het nog een stukje...

Afbeelding

6.10 uur Op weg naar de Wedren, op weg naar de start.

Afbeelding

6.00 uur De tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse, dat is de Dag van Wijchen. Hieronder een deel van de route, die door velen als lastig en saai wordt ervaren (pdf, hele parcours). De dresscode is roze: het is Roze Woensdag.

Afbeelding

Deel dit artikel: