Nieuws

Fruitkwekers in spanning: wanneer komt die vervelende Suzuki fruitvlieg weer terug?

RANDWIJK - Fruitkwekers leven in spanning. Want wanneer komt hij? En, met zijn hoeveel komen ze? De Suzuki fruitvlieg. Telers en kwekers speuren met vergrootglazen en microscopen naar het vliegje.
Want die ene vlieg die je nu vangt, kan zich vermenigvuldigen tot 10.000 vliegjes over een paar maanden. Vorig jaar was het eerste jaar dat de vlieg volop in Nederland te vinden was. De schade liep in de miljoenen. En als er eenmaal één vliegje gevonden werd, betekende dat vaak dat 80 tot 90 procent van de oogst verloren ging. Bestrijding was nauwelijks mogelijk.

Wat gebeurt er dit jaar?

En de vraag is nu: wat gebeurt er dit jaar? Onderzoeker Herman Helsen van de Wageningen Universiteit bestudeert in een praktijkonderzoekscentrum in Randwijk al twee jaar naar het fruitvliegje. Want er is nog te weinig kennis over het insect. En meer kennis is nodig om het fruitvliegje te bestrijden. 'Een natuurlijke vijand heeft het Suzuki fruitvliegje niet, en hij gedijt heel goed in ons Nederlandse klimaat', vertelt Helsen. Hij test ook gaas voor kersenbomen. Dat gaas is ondoordringbaar voor het insect.
Maar zo'n gaas is duur. En voor kassen met bramen is dat weer ongeschikt, omdat de temperatuur in de kas te hoog wordt. Bramenkweker Frederik Bunt in Slijk-Ewijk werkt daarom hygiënisch. Afgevallen en aangetast fruit wordt meteen weggegooid. Vorig jaar had hij een schade van 100.000 euro. 'Ik haat het beestje niet, want ik leef en werk in de natuur, maar hij is niet mijn grootste vriend', vertelt Bunt.

'Suzuki fruitvliegje blijft'

Het vergt nog jaren onderzoek om er achter te komen hoe het insect zo goed mogelijk te bestrijden, zegt Herman Helsen. 'Maar de Suzuki fruitvlieg zal altijd in Nederland blijven. Tot nu kunnen we met ondoordringbaar gaas en schoon werken in de boomgaarden en kassen de schade beperken.'