Nieuws

Voor de nabestaanden van deze Gelderlanders is het altijd 17 juli

ARNHEM - In Nieuwegein herdachten nabestaanden vrijdag de ramp met vlucht MH17, precies een jaar geleden. Ongeveer 1600 nabestaanden, familieleden en vrienden van de 298 slachtoffers, onder wie 196 Nederlanders, waren aanwezig. De herdenking was georganiseerd door de Stichting Vliegramp MH17.
Een jaar na de ramp met de MH17 rouwt Nederland nog steeds. In Gelderland is er verdriet om deze veertien slachtoffers.

Duiven/Apeldoorn:

Barbara de Bruin (46)
Rob van de Kraats (50)
Lorenzo van de Kraats (18)
Huub van Vreeswijk (17)
Een samengesteld gezin; Barbara werkte bij de Beautyfabriek in Doetinchem als laserspecialiste. Ze was met Rob en de kinderen Lorenzo en Huub op weg naar Bali. Barbara en Rob hadden in Duiven fitnessschool Perfect Body & Soul. Ze hadden grootse plannen, wilden een nieuw pand laten bouwen voor die fitnessschool. Lorenzo was eerstejaarsscholier mediavorming bij ROC Rijn en IJssel. Huub woonde in Apeldoorn bij zijn vader en ging met zijn moeder, stiefvader en stiefbroer mee. Voor Huub, voetballer in de jeugd bij WSV Apeldoorn, is in september een herdenkingswedstrijd gespeeld.

Zutphen:

Rowen Bats (12)
Rowen Bats zat samen met zijn moeder Jennifer (31) en haar partner Wouter in het vliegtuig. De jongen woonde bij zijn vader en stiefmoeder in Zutphen en was net klaar met groep 8 van de Lea Dasbergschool. Ook voetbalde hij fanatiek bij FC Zutphen en was hij veel te vinden op de skatebaan in de wijk Leesten. Daar is een jaar na de vliegramp een herdenkingsmonument verrezen.

Brummen:

Tallander Niewold (22)
Tallander was soldaat eerste klas bij het 45ste Pantserinfanteriebataljon in Ermelo. Het bataljon zou na de zomer naar het Drentse Havelte verhuizen. Zonder Tallander, bleek later. Voor veel militairen, ook voor Tallander, zou de verhuizing een extra reistijd betekenen. Door die langere reistijd blijven zo'n 450 van de 600 mannen en vrouwen op de kazerne slapen.

Nijmegen:

Pieter Huijbers (26)
Hannah Meuleman (22)
Pieter Huijbers (26) en zijn vriendin Hannah Meuleman (22) waren op weg naar Bali. Huijbers voetbalde in het tweede elftal van de Nijmeegse club Trekvogels. Zijn rugnummer was 2. Het elftal heeft na Huijbers' tragische dood besloten nooit meer met het nummer 2 te spelen. Na zijn studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen werkte hij onder meer als werkvoorbereider bij bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen. Zijn vriendin Hannah kwam uit de Achterhoek, uit Sinderen een dorpje onder de rook van Varsseveld. Ze studeerde nog, psychologie in Utrecht. Zij en Pieter wilden op Bali duiken.

Doesburg:

Barry (47)
April (45)
Mira (12)
en Isa (10) Kooijmans
Barry was directeur van outdoorbedrijf Nomad, April werkte bij Ubbink, een Doesburgs bedrijf dat energiebesparende producten maakt. Het hele gezin was betrokken bij hockeyvereniging Arnhemsche Hockey Club in Velp. De verslagenheid bij de vereniging was en is nog steeds groot.

Wijchen:

Petra van Eldijk (51)
Het overlijden van Petra van Eldijk veroorzaakte een schok bij volleybalvereniging Trivos uit Wijchen. Op de website van de club schrijft voorzitter Mark Schouten: 'Petra heeft zich lange tijd met hart en ziel ingezet voor onze club. Onze gedachten gaan nog altijd uit naar iedereen die Petra lief had en haar moet missen, in het bijzonder haar kinderen Nils en Kirsten.' Petra was in gezelschap van haar Brabantse vriend Erik Maas. Ze hadden een vakantie van twee  weken geboekt naar Indonesië. Van Eldijk was beleidsmedewerker onderwijs bij ROC Rijn en IJssel. Maas was mede-eigenaar van een adviesbureau en had modelvliegen als liefhebberij.

Nijmegen/Australië:

Dafne Nieveen (37)
Nieveen werkte jarenlang op het KION-kinderdagverblijf De Kloek in Nijmegen. Ze woonde al enige tijd in Australië waar ze onder andere Nederlandse les gaf. Ze was in Nederland geweest waar ze behalve haar ouders in Nijmegen een congres had bezocht en woonde in Perth. Tijdens een eerdere reis in Australië was ze verliefd geworden.
In het hele land hangen vandaag op overheidsgebouwen de vlaggen halfstok. Ook op Schiphol is dit het geval. De herdenkingsplek op de nationale luchthaven is buiten ingericht voor vertrekhal 3, waar meteen na de ramp een zee van bloemen ontstond.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!