Zes gewonden door vallende tak in Zutphen - 'Hij ging net achter mijn nek langs'

ZUTPHEN - Bij een steiger op de Rijkenhage in Zutphen zijn zes mensen gewond geraakt toen ze in een fluisterboot wilden stappen. Ze werden geraakt door een flinke tak die van een kastanjeboom viel. Een van hen is zwaargewond.

Volgens de politie stonden er zo'n 30 mensen - veel ouderen - bij de boom toen de tak rond 13.00 uur naar beneden kwam. De traumahelikopter is ingezet en de arts heeft de gewonden ter plekke geholpen. 

Volgens woordvoerder Hans Buskes van de gemeente Zutphen zijn zes gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen is zwaargewond. Daarnaast zijn er vier ernstig gewonden en een lichtgewonde.

Er was lange tijd onduidelijkheid over het aantal gewonden. Zowel de gemeente Zutphen als de politie meldden tegenstrijdige aantallen.

Volgens de politie zijn onder de gewonden twee vrouwen uit Meerlo (65 en 66), een man uit Meerlo (66), een vrouw uit Zevenaar (69) en een vrouw uit Amsterdam (40). Twee anderen zijn op de plek van het ongeluk aan hun verwondingen behandeld.

De gemeente heeft hekken rond de boom gezet. Er is een hoogwerker geregeld; de boom wordt donderdag voor 95 procent gekortwiekt. Alleen de stam blijft voorlopig staan.

Politiewoordvoerster Nicôle van Voorst over het ongeluk:

'Hij ging net achter mijn nek langs'

Ria Schakel uit Nieuwegein werd net niet door de tak geraakt, zei ze tegen onze verslaggever. 'We stonden vooraan om in het bootje te stappen. En toen hoorden we wat kraken. Iedereen stond te kijken: wat er is aan de hand? En voordat je er erg in hebt, breekt die hele dikke tak af. Een hoop gegil. Hij ging net achter mijn nek langs.'

Anderen hadden minder geluk, zag ze. 'Er lagen verschillende mensen onder die takken. Met, wat ik net vernam van de politie, beenbreuken. En eentje is zwaargewond.'

Verslaggever Jos Verkuijlen praat met ooggetuige Ria Schakel:

Er wordt donderdag niet meer gevaren, zegt schipper Jan Nieuwburg. Hij was zelf net met een fluisterboot onderweg en keerde meteen terug toen hij het nieuws vernam.

Verslaggever Jos Verkuijlen praat met Jan Nieuwburg, schipper bij de Stichting Toeristisch Varen Zutphen:

Deskundige: geen gevaarlijk seizoen voor bomen

Hoe het kan dat de tak het ineens begaf, is nog onduidelijk. Boomdeskundige Leo Goudzwaard van de Wageningen Universiteit tast ook in het duister.

'Ik ken de bomen op de plaats niet. Wel kan ik zeggen dat dit voor bomen geen gevaarlijk seizoen is. Het is al lang erg droog en daardoor zijn de takken lichter dan normaal. Het stormt vandaag ook niet, dus het komt wat dat betreft als een verrassing.'

Zie ook: 'Mijn dochter lag onder de boom, ik kon hem alleen maar omhoog houden'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Politie Zutphen Nieuws
Deel dit artikel: