Prof. dr. Maria Hopman: al jarenlang dé onderzoeker van de Vierdaagse

NIJMEGEN - Ze houdt van bewegen en van de wetenschap. Fysiologe Maria Hopman doet al jaren onderzoek naar de gezondheid en de conditie van de Vierdaagselopers. De 99e Vierdaagse begint dinsdag 21 juli.

Zelf houdt Maria Hopman minder van een wandeltempo en is ze regelmatig hardlopend te vinden in de bossen, maar deze week is de onderzoekster druk met andere dingen, in de aanloop naar de Vierdaagse.

Verslaggever Ton Arbouw maakte het volgende portret van Maria Hopman:

Trieste aanleiding voor onderzoeken

De onderzoeken van de hoogleraar fysiologie aan het Radboudumc in Nijmegen (52) kennen een trieste aanleiding. De Vierdaagse van 2006 werd vroegtijdig afgebroken door het overlijden van twee wandelaars. De hitte werd hun fataal.

Hopman: 'Wat we leren uit onze onderzoeken sindsdien, is dat geen wandelaar hetzelfde is: de ene wandelaar drinkt per dag 2 liter water, terwijl een andere 9 liter drinkt,'

Ook is inmiddels duidelijk geworden dat de eerste dag van de Vierdaagse de zwaarste dag is. En: 'Mannen drogen vaker uit dan vrouwen. Vrouwen volgen onze adviezen beter op, hoe dat nu precies zit, moeten we maar eens onderzoeken.

De wetenschapper, die ook verbonden is aan de Wageningen Universiteit, liep zelf enkele keren de Vierdaagse. In 1997 reed ze de Elfstedentocht. Als hardloopster heeft ze een beste tijd op de Zevenheuvelenloop van 1 uur en 3 minuten.

De onderzoeken van Hopman

In 2011 begon het meerjarenonderzoek van Hopman. Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse wordt gevraagd op internet een vragenlijst in te vullen over hun gezondheid en leefstijl.Tevens worden partners, (klein)kinderen, familieleden, vrienden, buren en kennissen die niet meelopen, gevolgd. Zo kunnen onderzoeksresultaten met elkaar worden vergeleken.

Drie jaar geleden bleek uit onderzoek door Hopman dat het meedoen aan de Vierdaagse goed is voor mensen met diabetes. Diabeten zijn goed in staat een zware inspanning te leveren. In 2012 vielen van de 65 gestarte diabeten 4 uit.

Hoogbejaarde lopers

In 2013 had Hopman aandacht voor hoogbejaarde lopers; van de 245 80-plussers viel bijna een kwart uit. Hopman verklaarde dit doordat deze lopers minder zweten en minder snel dorst hebben. Dat kan leiden tot flauwvallen en hartklachten. Vorig jaar bestudeerde de Nijmeegse hoogleraar lopers met hartproblemen. Ze volgde 50 mensen die een hartinfarct hebben gehad.

Dit jaar ligt het eetpatroon van de deelnemers onder een vergrootglas; Hopman wil weten of de wandelaars gezond eten.

 

 

Deel dit artikel:

Reageren