Laser jaagt ganzen weg bij Rijkerswoerdse Plassen. Naar de buren ...

ELST - Recreatieschap Uit®waarde verjaagt sinds enige tijd ganzen met lasers. Dit gebeurt onder meer bij de Rijkerswoerdse Plassen tussen Arnhem en Elst.

Het is een vriendelijke manier van het wegjagen van de vogels, die veel overlast veroorzaken in de buurt. Directeur Alex Kwakernaak: 'Je richt de laser op de ganzen en die gaan dan weg, omdat ze de laser niet prettig vinden. Maar eigenlijk los je het probleem niet op, want ze gaan gewoon een weiland verderop zitten.'

Agrilaser

Het inzetten van de zogeheten agrilaser is het effectiefst gedurende de schemering. Kwakernaak: 'Bij de Rijkerswoerdse Plassen hebben we twee buurtbewoners bereid gevonden met de agrilaser te werken.' Aanvankelijk zouden ganzen met een nekbreker worden gedood, maar dat ging niet door.

Behalve verjaagd worden ganzen ook afgeschoten. Dat gaat gepaard met veel lawaai, tot ergernis van buurtbewoners. 'Dit is veel stiller', beaamt Kwakernaak, die niet weet hoeveel ganzen tot nu toe tussen Arnhem en Elst zijn gedood door jagers.

De agrilaser is ontwikkeld door een oud-student aan de TU in Delft, Steinar Henskes.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Arnhem Natuur Regio Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: