Uw plasje bij de Nijmeegse Vierdaagse wordt gebruikt om sla te kweken

NIJMEGEN - Een biertje tijdens de Vierdaagsefeesten hoort er voor veel mensen bij en na een aantal biertjes moet u vanzelf een keer naar de wc. Normaal belandt uw plasje dan in het riool, maar vanaf dit jaar wordt uw urine gebruikt om onze sla te laten groeien en bloeien.

De verwachting is dat tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten 50.000 liter pure urine wordt ingezameld; een kwart miljoen plasjes. Uit de urine kan fosfaat gehaald worden, dat kan vervolgens weer worden hergebruikt als meststof voor alles wat groeit en bloeit. Met uw urine kan dus weer nieuw voedsel gekweekt worden. Directeur van de Vierdaagsefeesten, Teddy Vrijmoet, sprak er vanochtend over bij Radio Gelderland.

De organisatie van de Vierdaagsefeesten probeert het evenement elk jaar wat duurzamer te maken. Zo werd vorig jaar al door alle horecabedrijven gebruik gemaakt van PET-glazen en zal er dit jaar gewerkt worden met 'groen-vuurwerk'. Het inzamelen van urine is hier ook onderdeel van.

'Fosfaat onmisbare voedingsstof'

'Door de terugwinning van fosfaat uit urine leveren we een bijdrage aan de inrichting van een duurzame waterketen. Daarnaast is fosfaat een onmisbare voedingsstof, maar de voorraden ervan raken in de loop van deze eeuw uitgeput. Het is daarom zaak om andere fosfaatbronnen te gaan benutten en urine is daar een goed voorbeeld van', zo zegt de directie van de Vierdaagsefeesten.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
4Daagse Nieuws 2015 Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: