Onkundige pleziervaarders krijgen hulp bij Gelderse sluizen

EEFDE - Rijkswaterstaat zet ook dit jaar weer stewards in op een aantal drukke sluizen, waaronder de sluis bij Eefde en de Nijkerkersluis bij Nijkerk.

De stewards assisteren recreatieschippers bij het vlot en veilig passeren van sluizen. Ze geven de instructies van de sluismeester door, helpen met de lijnen en geven informatie.

Vergeten touwtje los te gooien

De 19-jarige Iris Zijlstra werkt als steward onder supervisie van sluismeester Evert Stoker in Eefde. Zij doet dit nu voor het tweede achtereenvolgende jaar. Voor de functie van steward heeft zij een korte opleiding gehad.

Het ernstigste dat ze heeft meegemaakt was toen pleziervaarders vergaten de aanmeerlijn los te gooien terwijl de boot in de sluis zakte. Daardoor ging de boot schuin tegen de sluiswand hangen. In vakjargon heet het dan dat ze zich ophangen. 'Wij moesten toen met messen de touwen doorsnijden', vertelt Iris, 'je ziet soms pleziervaarders echt in paniek raken in de sluis.'

Vooral jongeren weten niet wat de regels zijn

De pleziervaarders waarderen de hulp van de stewards, is de ervaring van sluismeester Stoker: 'Sommigen vinden het een geruststelling dat er iemand aan de kant staat staat die bijvoorbeeld het touwtje losgooit, als ze dat vergeten zijn.' Voor boten tot 15 meter is geen vaarbewijs nodig.

Stoker ziet het steeds vaker voorkomen dat vooral jonge mensen slecht op de hoogte zijn van de vaarregels op water en in de sluis. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, vooral omdat ze tussen de beroepsschippers varen. 'Je koopt zo een bootje van tien meter, en kunt er mee gaan varen. Tot 15 meter lengte is er geen vaarbewijs nodig'.

In totaal worden er dit jaar zo’n 52 stewards ingezet op elf Rijkswaterstaatsluizen tot eind augustus.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nijkerk Zutphen Nieuws
Deel dit artikel: