Nieuws

Meteo: Gelderland krijgt onvoorspelbaar en explosief weer zondagmiddag

Bliksem boven Wapenveld.
Het kan zondagmiddag- en avond behoorlijk tekeer gaan. Monique Wulms van MeteoGroup waarschuwt voor buien met zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. © Edwin van der Beek
WAGENINGEN - Het kan zondagmiddag- en avond behoorlijk tekeer gaan. Monique Wulms van MeteoGroup waarschuwt voor buien met zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur.
We hebben momenteel te maken met broeierige lucht waarin stapelwolken zich snel ontwikkelen. Wulms: 'In het Noorden van Nederland zijn al stevige buien gevallen, die hebben veel energie onttrokken, daardoor is het nu even rustig. Maar straks gaat het weer te keer. In de Achterhoek is ook al sprake van flinke buien. In het Zuid-Westen drijft een bulk zware regenbuien over, maar daar krijgen we hier niet mee te maken.'
Volgens Monique Wulms ontstaan in Gelderland stapelwolken die heel hoog doorgroeien. 'Hoe hoger ze komen, hoe explosiever ze worden. Dat kan gepaard gaan met onweer, hagel en flinke windstoten die kunnen oplopen tot 100 kilometer per uur.' Maar, zo zegt ze, er kunnen tussen door ook opeens perioden met zon zijn, waarin het droog blijft.
Maandag wordt het met een maximumtemperatuur van 24 graden aanzienlijk koeler dan de afgelopen dagen.
Donderdagavond werd Gelderland getroffen door zwaar onweer en hagel. Honderden auto's in Apeldoorn raakten beschadigd, meerdere woningen branden af na blikseminslag. Maar het leverde ook mooie plaatjes op.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!