Ganzennekken breken in Gelderland mag niet van rechtbank

ARNHEM - Ganzen mogen niet worden afgemaakt door hun nekken te breken. De provincie Gelderland had er een vergunning voor afgegeven, maar de rechtbank in Arnhem steekt er een stokje voor.

De rechtbank heeft de mogelijkheden om op ganzen te jagen daarnaast nog verder ingeperkt. Ook het afschieten vanaf een half uur voor zonsopkomst tot een half uur na zonsondergang en het gebruik van een vangkraal mag niet.

Doden met CO2 mag wel

De enige mogelijkheid die de rechtbank nog laat bestaan, is het doden van de dieren met CO2, oftewel koolstofdioxide. Die methode was op het moment dat de provincie de vergunning verleende wettelijk nog niet toegestaan, maar inmiddels wel.

De zaak was aangespannen door de Faunabescherming. Over het breken van de nekken van ganzen is al lange tijd discussie. De Partij voor de Dieren heeft herhaaldelijk om opheldering gevraagd.

Nog geen gans de nek gebroken

Overigens is er tot nu toe in Gelderland van nog geen enkele gans de nek gebroken. De Fauna Beheer Eenheid Gelderland zag er vanaf, omdat de ganzen zich niet lieten zien. Een gespecialiseerd bedrijf dat een nekken-breek-machine heeft, was ingehuurd om de ganzen te vangen. Maar in een aantal uiterwaarden, zoals bij Loo, werd nog geen 10 procent van de verwachte aantallen ganzen aangetroffen.

 

Meer over dit onderwerp:
Natuur
Deel dit artikel: