Honden krijgen na aanraken een dikke neus, kinderen brandblaren. De berenklauw MOET weg!

DUIVEN - De reuzenberenklauw moet weg op plekken waar kinderen spelen of honden mogen loslopen, dat wil Anita Horstmanshof uit Duiven. Ze heeft actiegroep 'Ban de Berenklauw' opgericht.

Deze grote exotische schermbloemige plant maakt te veel slachtoffers. Wie de berenklauw aanraakt, kan grote brandblaren krijgen. Hond Brandy kreeg een dikke neus, bloederige blaren en hoge koorts nadat hij met zijn neus tussen de berenklauwen had gesnuffeld.

Reden voor zijn bazin Ria Jansing uit Duiven om actie te ondernemen. Samen met Anita Horstmanshof zette ze de website Ban de Berenklauw op. De dames willen dat gemeenten de grote, exotische plant actiever gaat bestrijden.

Schapen hebben geen last

Anita Horstmanshof: 'We willen voorkomen dat nog meer honden, of erger, kinderen, het slachtoffer worden van deze planten. Gemeenten moeten ze uitsteken, regelmatig maaien of schapen inzetten. Die kunnen de planten zonder problemen eten.'

De berenklauw komt oorspronkelijk uit de Kaukasus en is als mooie tuinplant naar Nederland gekomen. Uitroeien is geen optie meer, zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. 'Het is een dominante plant die zich zeker in stedelijk gebied sterk uitbreid. Maar indammen kun je 'm nog wel."

Binnen 24 uur brandblaren

Wie het sap van de berenklauw op zich krijgt en in de zon komt, kan na 24 uur grote brandblaren krijgen. Daar zijn ook veel ouders in de buurt van basisschool Het Klokhuis zich van bewust. 'Ik houd mijn kind angstvallig in de gaten dat ze niet te dicht bij de planten komt', zegt een moeder op het schoolplein. Pal tegenover de school in de waterrijke wijk wemelt het van de metershoge berenklauwen.

Gemeenten geven aan de planten wel te bestrijden, maar volgens de dames van Ban de Berenklauw niet actief genoeg. 'Moet je kijken hoeveel er hier staan terwijl er overal kinderen spelen', zegt Anita Horstmanshof.

'Dat kan echt beter. Wij willen dat er meer wordt ondernomen om mensen en dieren te beschermen en te voorkomen dat deze plant zich verder verspreidt.'

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Meer over dit onderwerp:
Duiven Natuur
Deel dit artikel: