Nieuws

MeteoGroup: 40 graden. Dit kan eigenlijk niet!

WAGENINGEN - Hoe heet het precies wordt, daarover verschillen de meningen, maar dat het heet wordt, staat voor weerkundigen vast. Zaterdag wordt de warmste dag van de week. 40 graden? Uh... ja.
Buienradar heeft voor een aantal plaatsen in Gelderland op de weerkaart voor zaterdag 41 graden ingevuld! Reinout van den Born van MeteoGroup in Wageningen zegt: 'Lokaal is een temperatuur van 40 graden mogelijk.'
Hij benadrukt dat het een verwachting betreft. 'Onze data kunnen de komende dagen nog wat veranderen, maar dit is geen scoringsdrang. Maar dit kan eigenlijk niet, de atmosfeer kan dat niet aan.'
Van den Born op Radio Gelderland:
Een ander bureau, Weerplaza, houdt het voor zaterdag op 33 tot 35 graden in het oosten en in het zuidoosten liggen de maxima tussen 35 en 37 graden.

Horrorgetallen

Met al deze horrorgetallen heeft het RIVM in Bilthoven het hitteplan uit de kast gehaald. Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken, zeer jonge kinderen en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar. Het RIVM adviseert onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen en op het heetst van de dag kalm aan te doen.
Wie veel op de weg is, moet rekening houden met snel oplopende temperaturen.
In zuidelijke Europese landen weten mensen wel raad met de heetste periode van de dag: ze nemen het ervan met een siësta, al wordt aan het nut daarvan getwijfeld.
Als het zo heet is, is de kans op oververhitting van het menselijk lichaam aanwezig. Via deze link komt u bij tips om oververhitting te voorkomen.

Wat kunt u nog meer doen?

  • Drink veel water, tijdens een hittegolf 4 of 5 liter. Koffie en thee zijn warme dranken waardoor je lichaam nog harder moet werken (zweten) om af te koelen. Niet doen dus.
  • Draag witte en luchtige kleding. Wit stoot hitte af, donkere kleuren nemen juist hitte op. Dat geldt ook voor hoofddeksels.
  • Drink ook geen alcohol. Dat vergroot namelijk de kans op uitdroging.
  • Zoek de schaduw op of donkere ruimtes in huis op, bijvoorbeeld de kelder.
  • Houd je huis sowieso zo koel mogelijk door gordijnen dicht te doen van ramen waar de zon door schijnt.
  • IJskoude douches zijn niet verstandig. Sterke temperatuurwisselingen bevorderen uitdroging. Laat je lichaam wennen aan de temperatuur van het water. (Bron: Mens en Gezondheid)
Het Rode Kruis heeft een checklist met hittetips. Die lijst is via dit pdf-bestand te raadplegen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!