Nieuws

De hitte te lijf? Ga kerstkaarten maken!

Tropische hitte nadert ons land. De vraag werpt zich dus op: hoe die het hoofd te bieden?
ARNHEM - Tropische hitte nadert ons land. De vraag werpt zich dus op: hoe die het hoofd te bieden?
Luisteraar Thea Hagelen uit Huissen had maandagochtend een bijzondere tip aan presentatrice Corine van Dijk van Radio Gelderland. 'Je zult het geloven of niet maar ik ben al begonnen met kerstkaarten maken. Heerlijk in huis met de ventilator aan. Krijg je vanzelf 'n winters gevoel met bijbehorende temperaturen. Hoe meer je loopt te puffen en zeuren over de warmte, hoe warmer je het krijgt.'
Voor wie nog geen visioenen heeft over een arrenslee en besneeuwde dennentakken, heeft mevrouw Bastijn uit Zutphen nog een aardig advies. 'Stop koelelementen in de diepvries en wikkel ze voor het slapengaan in een handdoek en leg die aan het voeteinde. Dat doe ik al jaren als het zo warm is. Handdoeken worden daardoor hooguit een beetje vochtig. Mocht je toch bang zijn voor natte voeten, stop de koelelementen eerst in een plastic zak.'
Pieter van Eekelen heeft ook een aardige tip om de hitte te trotseren. 'Ga naar een fort! Ik was dit weekend in Fort Asperen en daar was het steenkoud. Er hangt daar zelfs een kapstok met warme truien die bezoekers kunnen aantrekken.'
Volgens de voorspellingen wordt het in elk geval te warm om het wiel opnieuw uit de vinden, dus dat gaan we ook niet doen. Hieronder wat tips die we in het verleden al gaven over hoe om te gaan met hitte, met daarbij speciale aandacht voor ouderen, automobilisten en huisdieren.

Voor senioren (bron: ANBO, belangenorganisatie voor senioren):

- Drink voldoende! 2 liter vocht per dag, liefst water, vermijd alcohol.
- Zorg voor koelte, leg af en toe en koele handdoek in de nek of neem een koele douche.
- Vermijd inspanning op de warmste uren van de dag tussen 12.00 en 16.00 uur.
- Blijf binnen op de warmste uren van de dag.
- Bij vragen over gezondheid of medicijngebruik, bel de huisarts of apotheek.

Voor automobilisten (bron: Rijkswaterstaat)

Neem de komende dagen een (extra) flesje water mee als u de weg op gaat. Net als bij winterweer is ook in de zomer een goede voorbereiding verstandig, zeker als u op drukke momenten op pad gaat en lange afstanden moet afleggen. Rijkswaterstaat raadt u aan vóór vertrek de verkeerssituatie op de weg te checken via internet, zodat u eventuele files kunt mijden.

Voor gezelschapsdieren (bron: LCIG, landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren):

Honden:

Zorg voor een plek in de schaduw voor uw hond. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg natuurlijk voor voldoende vers drinkwater. Zwemmen is een goede manier om af te koelen. Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème. Plan wandelingen aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met uw hond fietsen in de zon!

Katten:

Zorg ervoor dat uw kat schaduw heeft of naar binnen kan. Als de kat niet zelf kan kiezen, bijvoorbeeld als u hem in een warme auto moet vervoeren, dan moet u wel oppassen voor oververhitting.

Konijnen:

Zorg ervoor dat uw konijnenhok niet in de zon staat. U kunt zelf 'koelelementen' maken voor uw konijn door plastic flessen voor tweederde met water te vullen en in de vriezer te leggen. Die kunt u gewikkeld in een theedoek in het hok leggen. Om een buitenhok te koelen kunt u er een nat wit laken overheen leggen.

Knaagdieren:

Cavia's, hamsters of ratten kunt u afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Heeft u een plastic bodembak, dan kunt u eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant!) diepvrieselementen leggen. Zorg dat het hok niet in de zon staat.

Vogels:

Vogelkooien mogen ook niet in de zon staan. Geef badderende vogels regelmatig vers water. Zet de vogelkooi op de grond. Pas dan wel op met tocht en uiteraard moet de kooi veilig staan voor honden, katten of kleine kinderen! Heeft u een buitenvolière of een kippenhok, zorg ook dan voor schaduw met behulp van een parasol of een wit, eventueel nat gemaakt laken.

Terrarium en aquarium:

Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel controleren en zorg ervoor dat er geen directe zon op de bak schijnt.

Hobbydieren:

Geiten, schapen, paarden en andere buiten lopende dieren hebben ook graag schaduwplekken. Zorg in elk geval altijd voor vers drinkwater. Schapen het liefst scheren. Ga met een paard niet op het heetst van de dag rijden of trainen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!