LIVEBLOG: Dag van de Gelderse traditie

ARNHEM - Vandaag wordt in het Openluchtmuseum in Arnhem de Dag van de Gelderse traditie gehouden. Meer dan 600 mensen delen hier hun Gelderse ambachten, tradities en gebruiken. Aan de hand van onderstaande liveblog word je op de hoogte gehouden van de maar liefst 75 activiteiten die te maken hebben met de Gelderse cultuur en identiteit. De Dag van de Gelderse traditie is de hele dag live te volgen op Radio Gelderland. Praat mee op twitter via #traditiegld en stuur foto's naar traditie@gld.nl

LIVEBLOG

17:00 De Dag van de Gelderse traditie zit er op, net als deze liveblog.

16:45 De Dag van de Gelderse traditie wordt officieel beëindigd zoals ze dat alleen in Apeldoorn kunnen. Net als tijdens de afsluiting van het carnavalsweekend, wordt ook ditmaal een pop van stro ritueel verbrand. Op bovenstaande foto's zien we een before-and-after foto van de pop. 

16:20 Brommers kiek'n is officieel de mooiste Gelderse uitdrukking!

15:10 Er zijn nog drie woorden in de race: krang, brommers kiek'n en alderbarstend. Over enkele minuten het verlossende antwoord.

15:30 We hebben een update! De volgende 10 woorden zijn doorgedrongen tot de absolute finale in de strijd om de titel 'Mooiste Gelders dialectwoord':

Krang - Binnenstebuiten, bijvoorbeeld bij het dragen van kleding
Drek - Modder, maar ook een verbastering van het woord 'direct'
Braoiertjes - Gebakken aardappeltjes
Alderbarstend - Heel erg
Schottelslet - Vaatdoek (Huissens dialect)
Duppert - Domoor
Brommers kiek'n - Het versieren van een meisje, buiten
Krek! - Precies! of Juist!
Keuje - Varken
Smoksen - Vreemde manier van lopen

15:00 In Barneveld is het koekslaan een vast onderdeel tijdens de Oud Veluwse Markt. Het is de bedoeling dat met met een houten stok een stuk ontbijtkoek met één klap doormidden slaat. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Dat ondervindt deze jonge bezoeker ook.

14:15 Dankzij de goedgeknipte mannen van The Barberstation ('gents only'), kan Hans Veltman weer goed voor de dag komen. Zijn vrouw -Gerda- is erg enthousiast: 'Normaal gesproken knip ík Hans zelf, maar negen van de tien keer valt-ie dan in slaap. En net als deze mannen, knip ik ook zonder elektrische apparaten. Het concept is echt geweldig, leuk!' Vooralsnog is Hans nog klaarwakker. 

Omroep Gelderland-redacteur Alberto gaat zo meteen van dichtbij meemaken hoe het voelt om een old-school kapsel aangemeten te krijgen. We houden je natuurlijk op de hoogte.

13:45 De jury is streng, heel streng. Want uiteindelijk zijn er niet 20, maar 17 woorden overgebleven die nog in de race zijn voor de titel 'Mooiste dialectwoord van Gelderland'. Volgens de organisatie zijn het vooral de negatieve woorden die het minst populair zijn. Hier alle nog overgebleven woorden op een rijtje, in willekeurige volgorde:

Ballejater
Vernacheld
Krang
Snoetenspek
Drek
Braoiertjes
Alderbarstend
Droadneagel
Schottelslet
Duppert
Brommers kieken
Kuukskestrommel
Kukeluusje
Krek!
Keuje
Smoksen
Moelpeer 

13:10 De spanning is hier om te snijden, want om 13.30 uur wordt bekend gemaakt welke 20 Gelderse woorden en uitdrukkingen er zijn afgevallen en dus geen kans meer maken op de titel 'Mooiste dialectwoord van Gelderland'.

12:55 Aan belangstelling geen gebrek voor het Rijnstad Vocaal Theater. En volledig terecht natuurlijk, want waar hoor je tegenwoordig nog het Gelders volkslied, gevolgd door 'Twee motten' van Doris, met als finale een Ramses Shaffy-medley? 

12:35 'Het is ontzettend leuk om te doen en ik steek er heel veel tijd in. Maar helaas is het een beroep waar niet veel mee te verdienen valt', zegt mandenvlechter Hans Groenen die samen met zijn vrouw Marian workshops mandenvlechten geeft aan kinderen.

12:10 Waar gewerkt wordt, moet gegeten worden. Althans, zo denkt een delegatie van de Hanzedag Doesburg er over.

11:55 Zoals gezegd konden bezoekers oude voorwerpen meenemen in ruil voor een toegangskaartje. Deze voorwerpen worden nu geveild op de boerenerfhuisveiling. Zo kun je er een mooi wollen jasje kopen voor slechts 5 euro. Dat is geen geld, toch?

11.35 Bezoekers van de Dag van Gelderse traditie kunnen inmiddels stemmen op het mooiste Gelderse dialectwoord. Uit 650 woorden hebben de bezoekers van Een wagen vol verhalen een top 40 samengesteld en uit deze lijst maakt dialectgoeroe Arie Ribbers om 16.15 uur het populairste woord of uitdrukking bekend. Bezoekers kunnen achterin het park bij de Dorpsschool stemmen. 

11:10 Nu de opening achter de rug is, vinden alle bezoekers hun weg in het Openluchtmuseum. Ondertussen vindt op de schuttersweide het Beleg en ontzet van Huissen plaats. Volgens de eerste berichten is zojuist de Gelderse vlag veroverd door de Klevenaren.

11:00 De Dag van de Gelderse traditie is geopend! Nadat Een wagen vol verhalen-presentatrice Renate Schutte iedereen welkom heeft geheten, knalt Flipje er flink op los met de nodige hoeveelheid carbid.

10:25 De parade met vendelzwaaiers rukt langzaam maar zeker op richting de schuttersweide, waar de Dag van de Gelderse traditie officieel wordt geopend.

10:00 Er gaan geruchten dat cultfiguur van de Betuwe, Flipje, de dag zometeen knallend zal openen...

09:50 Ook presentator Eric van den Berg is aanwezig. Hij kwam de Tielse Flipje tegen.

09:30 De vendelzwaaiers, schutters en bielemannen krijgen een laatste instructie voordat zij op spectaculaire wijze de Dag van de Gelderse traditie zullen openen.

09:20 Verslaggever René Arendsen proeft de sfeer in het Openluchtmuseum. Hij sprak onder andere met vorsten die mee zullen doen aan de vorstenjacht en hij kwam ook leden van de Huissense schutterij tegen. En zelfs de prins van alle gildes binnen Europa kwam kijken in Arnhem, terwijl hij niet eens een Gelderlander is..

09:00 Zojuist laat verslaggever René Arendsen weten dat luisteraars die een mooi, oud voorwerp meenemen voor de boerenveiling, gratis naar binnen mogen! Kom dus tussen 10.00 en 11.30 uur naar het Openluchtmuseum en ruil je veilingsvoorwerp om voor een toegangskaartje. Mocht je met het hele gezin komen, zorg er dan wel voor dat elk gezinslid iets meeneemt.

08:55 We zijn het liveblog gestart. Hier kun je de hele dag de laatste ontwikkelingen volgen rondom de Dag van de Gelderse traditie vanuit het Openluchtmuseum in Arnhem.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Arnhem Cultuur Een wagen vol verhalen Nieuws
Deel dit artikel: