Radboud: van antidepressiva af via meditatie?

NIJMEGEN - Het Radboudumc in Nijmegen heeft 400.000 euro gekregen om te onderzoeken of mensen die antidepressiva gebruiken kunnen minderen met behulp van mindfulness.

Mindfulness, aandachtstraining, heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen als ontspanningsvorm. Maar deze vorm van meditatie, overgewaaid uit het boeddhisme, wordt onder de naam aandachtsgerichte cognitieve therapie ook steeds vaker ingezet bij de behandeling van depressies, angststoornissen en chronische pijn.

Het Radboudumc heeft een eigen Centrum voor Mindfulness. Dat heeft van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars 400.000 euro gekregen om te zien of mensen die antidepressiva slikken dankzij het volgen van trainingen hun medicijnen kunnen afbouwen. Bij het project zijn de afdelingen Psychiatrie, Eerstelijnsgeneeskunde en Interne Geneeskunde betrokken. Ook de GGZ-instelling ProPersona doet mee.

Het onderzoek moet ook informatie opleveren die patiënten en hun organisaties, huisartsen en psychiaters kunnen gebruiken als het gaat om de voor- en nadelen van het voorschrijven van antidepressiva.

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars financiert projecten die leiden tot verbeteringen in de zorg.

Meer over dit onderwerp:
Gezondheid Nijmegen Radboud
Deel dit artikel: