Zijn het reuzenmarshmallows daar in Aalten? Nee, hooibalen!

AALTEN - Het lijken wel reuzenmarshmallows, maar het zijn de eerste roze strobalen in Nederland en ze zijn aankomend weekend te bewonderen op de Farm&Country Fair in Aalten.

Het is een wereldwijde actie van Pink Ribbon om de boeren te stimuleren om aandacht te geven aan kanker. In andere landen is de actie al wat langer bekend, maar in Nederland nog niet.

'Ik wilde dit al wel langer hier heen halen, maar de importeur zei dat de Nederlandse boeren te conservatief zijn. Dus kwam het er niet van. Ik vond dat onzin, dus heb het dit jaar via de Duitse importeur naar Aalten gehaald', vertelt Suzanne Ruesink van de Farm&Country Fair.

Uniek in Nederland

Voor het roze plastic betaalt Ruesink wat extra, zodat ze Pink Ribbon steunt. Het zijn de enige roze hooibalen in Nederland, want de actie is hier dus nog niet landelijk. 'Hopelijk is dat volgend jaar wel het geval', zo vertelt Ruesink.

Selfie met snoepje

Ruesink heeft zelf niet specifiek iets met kanker, maar vind het wel nodig dat er aandacht voor is. 'Iedereen kent wel iemand die de ziekte heeft, of er aan is overleden. Dus als wij ons steentje aan de bestrijding daartegen kunnen bijdragen, dan is dat mooi.'

'Je ziet ook in het buitenland dat de roze balen veel aandacht trekken. In Ierland, Engeland, Duitsland en Nieuw-Zeeland zie je mensen foto's maken alsof ze marshmallows aan het eten zijn. Hetzelfde idee als mensen een foto maken van zichzelf bij de toren van Pisa en de toren overeind willen houden. Die foto's kunnen in Nederland niet achter blijven. Maar ik daag mensen wel uit om er creatief mee te zijn.'

Voor altijd roze

Als het aan Ruesink ligt blijven de strobalen de komende jaren roze. 'Ik moet ze natuurlijk wel een keer voeren aan de koeien, maar dat is bijna zonde om te doen. Ik denk dat ik eerst alle andere balen op voer. Het is natuurlijk ook nog afwachten wat de koeien er van vinden, maar ja, die zijn kleurenblind.

Meer over dit onderwerp:
Aalten Achterhoek Gezondheid
Deel dit artikel: