Nieuws

Liveblog Zomer in Gelderland: Gelselaar in de regen op 1 (gesloten)

GELSELAAR - De laatste week van Zomer in Gelderland is aangebroken en we starten vandaag in Gelselaar, een prachtig dorp in de Achterhoek, vlakbij de grens met Overijssel. In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de verrichtingen van het team en de laatste ontwikkelingen in Gelselaar.
20.00 uur Je hebt nog van ons tegoed, het optreden van Emiel Riethorst & Halfgas.
19.55 uur De lucht in Gelselaar is inmiddels opgeklaard en naar alle waarschijnlijk blijft het hier nog lang onrustig. Wij gaan ons afdrogen en duiken vroeg in bed, want morgen wacht Beneden-Leeuwen. Volgens ingewijden gaat dit team er alles aan doen om Gelselaar van de troon te stoten.
De uitzending van vandaag is hier terug te zien. 
Tot morgen!
19.50 uur Het was in alle opzichten een memorabele uitzending, vanavond in Gelselaar. Niet eerder heeft het dit seizoen zo hard geregend tijdens uitzending als vandaag. Het weer was zelf zó slecht, dat de verbinding werd verbroken. 
Maar nóg belangrijker; we hebben een nieuwe nummer 1! Gelselaar heeft zojuist maar liefst 11.763 punten behaald en dat zijn 592 punten meer dan Vragender, dat een score had van 11.171.
Het volledige juryrapport ziet er als volgt uit:
  • 300 euro voor het publiek
  • 350 euro voor de scène
  • 71 euro voor de quiz
  • 180 euro voor de parade
Dit maakt een totaalbedrag van 901 euro voor Gelselaar.
Daarnaast heeft Gelselaar het onwaarschijnlijke aantal van 9532 stemmen gekregen via de Omroep Gelderland-app.Tel hier de 901 punten bij op die zij tijdens de show hebben ontvangen én de 1330 punten voor het aantal bezoekers (869 mensen = 133% van het aantal inwoners van Gelselaar) en je komt uit op een eindscore van 11.763 punten voor Gelselaar; goede voor de eerste plaats!
19.15 uur De uitzending is vanaf nu weer te bekijken en wordt elk uur herhaald.
18.50 uur De uitzending van Zomer in Gelderland is door een technische storing onderbroken. Door het slechte weer is de verbinding tussen Gelselaar en Arnhem verbroken.
18.15 uur We gaan beginnen, kijk mee op TV Gelderland of via de livestream.
17.35 uur De pas 9-jarige (!) Emiel zingt een klein stukje van de Zomer in Gelderland-tune, onder begeleiding van Halfgas. Vanavond de volledige versie.
17.10 uur De schaatsers begeven zich op glad ijs!
16.40 uur Regen op de set! We moeten de repetitie van de scène een paar minuten uitstellen.
16.15 uur We openen de laatste week van Zomer in Gelderland met een nummer dat past in het thema van de opdracht. Vandaag hebben we gekozen voor de Red Hot Chili Peppers met Snow ((hey Oh)), van het album Stadium Arcadium uit 2006.
16.00 uur Dé kluunfoto van Jan Maarten Heideman, achttien jaar geleden. Nu -anno 2015- gaat Gelselaar dit naspelen, vanavond te zien op TV Gelderland.
15.45 uur Het mag dan hartje zomer zijn, in Gelselaar sneeuw het.
15.25 uur Gelselaar probeert vandaag zo veel mogelijk geld bij elkaar te verdienen, om een geluidsinstallatie aan te schaffen voor de seniorencommissie in het nieuwe dorpshuis. 
15.05 uur Het decor is bijna niet van het echt te onderscheiden, er wordt aan elk detail gedacht.
14.45 uur Teamlid Bert ging vanmiddag naar het dorpje Exel, waar hij een sneeuwmachine ophaalde. Niels Kater ging met hem mee.
14.30 uur Bij de Elfstedentocht hoort natuurlijk een stempelpost. Tonnie's stempelpost, welteverstaan. 
14.15 uur Het wordt vanavond koud, in Gelselaar. Vandaar dat het team op zoek gaat naar sneeuw. Radioverslaggever Niels Kater zocht met hen mee. Later meer.
13.55 uur Gelselaar verandert langzaam, maar zeker in een Fries decor.
13.45 uur Er is geen opdracht of thema te bedenken waar jurylid Reinoud van Assendelft de Coningh géén verstand van heeft!
13.30 uur Het originele schaatspak van Jan Maarten Heideman wordt nog één keer uit de kast gehaald.
13.20 uur Het team bespreekt met de crew hoe de parade van vanavond eruit komt te zien. Afgelopen weekend werd er al volop geoefend.
13.00 uur Burgemeester van Berkelland, Joost van Oostrum (links op de foto naast Joke Pot-Klumper), was vorig jaar teamlid van Burculo en weet dus als geen ander hoe het is om deel uit te maken van Zomer in Gelderland.
12.45 uur Gelselaar kan rekenen op de hulp van veel vrijwilligers!
12.25 uur Zojuist heeft teamcaptain Bas uit handen van verslaggever Niels Kater de tweede dagopdracht ontvangen. Gelselaar gaat op zoek naar vijf personen die iets te maken hebben met het thema van vandaag.
We zoeken de volgende mensen, met elk een eigen verhaal:
  1. De Willie Wortel van Gelselaar (dus niet Jan Maarten Heideman)
  2. Iemand die een marathon heeft afgelegd 
  3. Een ijskonijn
  4. Iemand die een scheve schaats heeft gereden 
  5. Iemand die door het ijs is gezakt 
12.10 uur Gelselaar is aangewezen als beschermd dorpsgezicht, dus beveiliging is noodzaak.
12.00 uur Vers van de pers: Jan Maarten Heideman komt vanavond naar Gelselaar!
11.55 uur Verslaggever Reinier Vermeer houdt van de natuur en van ganzen in het bijzonder. Het was dan ook geen toeval dat hij de 11-jarige Miss Ganzenhoedster Ellis Oldenboom -inclusief 44 ganzen- tegen het lijf liep.
11.45 uur Arend Heideman (de vader van) woont nog steeds in Gelselaar en zal naar alle waarschijnlijkheid ook vanavond van de partij zijn.
11.25 uur In 1997 werd de Elfstedentocht voor het laatst gereden. Winnaar was toen Henk Angenent, die met een verschil van enkele centimeters Erik Hulzebosch te snel af was.
11.10 uur Gelselaar weet hoe belangrijk de stemmen zijn en heeft de hulp ingeschakeld van een heus promoteam. Slim! 
Stemmen kan via de Omroep Gelderland-app. Kijk hier voor meer informatie.
11.00 uur Een goed half uur geleden werd de opdracht bekendgemaakt en het wordt nu al behoorlijk druk bij het dorpshuis.
10.45 uur Verslaggever Reinier Vermeer is namens Zomer in Gelderland de hele ochtend op zoek naar de mooiste verhalen en plekjes in Gelselaar. Eerder vandaag zocht hij de ganzen van Gelselaar op. Straks meer.
11.25 uur Marathonschaatser Jan Maarten Heideman was in 1997 de eerste wedstrijdschaatser die de Elfstedentocht op klapschaatsen reed. Inmiddels woont Heideman op de Veluwe, maar hij is geboren en getogen in het Achterhoekse dorp.
De opdracht van vanavond staat in het teken van deze bekende inwoner van Gelselaar:

We zien Gelselaar vanavond als routeplaats van de Elfstedentocht.

De koplopers van de Elfstedentocht -met Jan Maarten Heideman voorop- komen langs, de speaker wordt gek en er moet zelfs een stukje gekluund worden. We zien de stempelpost, koek- en zopietentjes en het uitbundige publiek draagt schaatsmutsen en andere winterattributen.

10.00 uur Het team is enorm enthousiast, dat belooft wat!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!