Radboudumc en Rode Kruis zoeken 40.000 AED's

NIJMEGEN - Hartstilstand? In Nederland hangen zo'n 60.000 tot 80.000 levensreddende defibrillatoren, maar van zeker 40.000 apparaten is de locatie onbekend. Dat moet anders, vinden het Radboudumc in Nijmegen en het Rode Kruis.

Het Rode Kruis heeft sinds kort het beheer van alle AED's in Nederland overgenomen van het Nijmeegse ziekenhuis. Dat ontwikkelde een speciale website en een app die bedoeld zijn als database voor alle defibrillatoren (AED's) in Nederland. Die hangen inmiddels op tienduizenden plekken in de openbare ruimte, maar een centrale registratie van de apparaten ontbreekt. Volgens beide partijen is van zeker 40.000 AED's de locatie niet bekend bij het Rode Kruis. En dat is een groot probleem als iemand op straat een hartaanval krijgt en snel ingrijpen nodig is,

In Nederland krijgen iedere week zo'n 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De overlevingskans staat of valt met snel ingrijpen. Binnen 6 minuten moet begonnen worden het een hartmassage. Een AED moet zo snel mogelijk worden gebruikt.

Melden via speciale website

De laatste jaren zijn de locaties van zo'n 22.000 AED's in de database terecht gekomen. De resterende bulk van de apparaten moet nog worden toegevoegd met hulp van het publiek. Dat gebeurt via www.AED4.eu en de speciale Rode Kruis app.

Lucien Engelen van het Radboudumc op Radio Gelderland:

Het Rode Kruis en het Nijmeegse ziekenhuis doen een oproep aan het publiek om plekken waar AED's hangen te melden. Vrijwilligers van het Rode Kruis gaan de straat op om zoveel mogelijk AED's te controleren. 'Een AED-plek melden is een kleine moeite, terwijl het kan resulteren in het redden van een mensenleven.'

 

Meer over dit onderwerp:
Gezondheid Radboud
Deel dit artikel:

Reageren