Doesburg: 'Man wilde baby meenemen naar Syrië en zich aansluiten bij IS'

DOESBURG - De 40-jarige man uit Arnhem die dinsdag is opgepakt in Doesburg wilde met zijn 1 jaar oude kind afreizen naar Syrië. Dat zegt de familie van de moeder van het kind tegen Omroep Gelderland. De man stond met een bivakmuts op met een tas met explosieven voor de woning van zijn ex-partner. De politie heeft hem opgepakt. De tas is door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) tot ontploffing gebracht.

Ze hebben amper geslapen en zitten er volgens eigen zeggen 'volledig doorheen'. De familie in Doesburg die dinsdag te maken kreeg met de 40-jarige Arnhemmer, zit nog vol vragen. Maar een ding staat voor hen als een paal boven water: 'Hij wilde met de baby naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij IS.' Dat vertelt een van de vrouwen die in het bewuste huis woont.

De vrouw is de huidige partner van de moeder van het kind. De twee vrouwen wonen samen in de Magnolialaan met twee kinderen. Het jongste kind, net iets ouder dan een jaar, is vermoedelijk van de 40-jarige man uit Arnhem. 'De kans is groot dat hij de vader is, maar er is geen officiële vaderschapstest geweest, dus of de betrokken instanties ook vinden dat hij de vader is, is nog maar de vraag', aldus de huidige partner van de moeder van het kind. 'Kennelijk wilde hij daar niet op wachten en wilde hij de baby meenemen naar Syrië.

De man die dinsdag door de politie werd opgepakt nadat hij met een tas met explosieven voor de deur stond, heeft volgens de vrouw al vaker voor problemen gezorgd. 'We hebben al vaker gelazer gehad en de politie wist daar van. Maar ze konden tot gisteren kennelijk niets doen', aldus de vrouw. 'Gisteren stond hij met een bivakmuts op voor de deur te zwaaien met een tas waarin volgens hem explosieven zaten.'

De tas werd dinsdagavond na onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) naar een veilige plek gebracht. Een deel van de inhoud is toen onschadelijk gemaakt. Woensdag werd duidelijk dat er inderdaad explosief materiaal in de tas aanwezig was. 

Ook de schoonvader van de vrouw bevestigt dat de man snel radicaliseerde. 'Echt in korte tijd zag je hem veranderen en zich steeds extremer gedragen. Er zijn vaker problemen geweest, maar nooit zo heftig als gisteren. We hopen dat hij voorlopig vast blijft zitten, maar je weet het natuurlijk niet.'

De familie is blij dat de meeste buurtbewoners hen er niet op aan kijken. 'Sterker nog, we ontvangen veel steun van buren. Dat doet ons goed'.

Burgemeester Gosse Noordewier van Doesburg verwijst voor elk commentaar naar de politie. De politie laat weten in het belang van het onderzoek niet te reageren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Doesburg Politie Nieuws
Deel dit artikel: