Velp toost met Berenburg bij herdenking Slag bij Waterloo

VELP - In Park Daalhuizen in Velp wordt donderdag het 200-jarig jubileum van de Slag bij Waterloo herdacht. Bij het net gerestaureerde monument wordt getoost met Berenburg. Dat is de drank van het Friese regiment Van Sietsema dat betrokken was bij de slag bij Waterloo.

De slag bij Waterloo was de veldslag bij het gelijknamige Belgische plaatsje waar in 1815 de Franse keizer Napoleon Bonaparte definitief werd verslagen door Engelse, Duitse en Nederlandse soldaten. De Prins van Oranje, de latere Koning Willem II vocht ook mee. Napoleon werd verbannen naar het eiland Sint Helena.

Op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland wordt stil gestaan bij het jubileum van de wereldberoemde slag. Bij Waterloo spelen re-enactors de veldslag na.

Aan de jonge held

Het monument in Velp werd tweehonderd jaar geleden opgericht door de toenmalige bewoner van Landgoed Daalhuizen. Op de originele gietijzeren plaquette staat de tekst: Aan de jonge held Willem FGL (Willem Frederik George Lodewijk) prins van oranje en al zijne brave wapenbroeders van 1815 toegewijd. Het monument was in slechte staat en is voor het 200-jarig jubileum weer gerestaureerd. De officiële onthulling is op 26 september.

Petfles als tijdcapsule

In het monument zit een tijdcapsule in de vorm van een petfles. Het idee komt van de huidige eigenaar van het landgoed Jan Snellenburg. Hij is de uitvinder van de petfles.

Meer over dit onderwerp:
Cultuur Geschiedenis Rheden
Deel dit artikel:

Reageren