Reeth: hef ons buurschap maar op

ARNHEM - Een windmolenpark, industrieterrein, bredere snelweg én een goederenstation. Het staat allemaal gepland rond de buurschap Reeth, bij Elst. Gek worden de bewoners ervan. Zo gek zelfs, dat ze bereid zijn om hun buurtschap op te heffen.

'Het liefst zouden we hier blijven wonen', zegt Rob Schleper van Leefbaar Reeth. 'Maar als dat echt niet anders kan, koop ons dan maar uit. Hef ons buurschap dan maar op.'

Geluidsmuur

De bewoners van de 35 woningen in Reeth ervaren al overlast van de Betuweroute. 'Vroeger kon ik helemaal naar Nijmegen kijken', vertelt Lies Matthijsen. Nu kijkt ze naar een betonnen geluidsmuur die een langsrijdende goederentrein deels afschermt.

'We dachten dat het na de Betuwelijn wel klaar was. Maar het houdt niet op, want er is elke keer wel weer iemand die hier iets anders wil,' zegt Schleper.

Zo wordt de A15 doorgetrokken en verbreed. De gemeente Nijmegen gaat ten zuiden van Reeth vijf windmolens plaatsen en heeft plannen voor een groot industrieterrein. En ProRail wil een goederenstation bouwen, vlakbij de Reethsestraat.

Goud in de grond

'Als hier echt goud in de grond zit, los het dan op een goede manier met ons op', zegt Schleper. 'Zodat wij weg kunnen en geen gijzelaars zijn van alle plannen die op ons losgelaten worden.'

Volgens planoloog Erwin van der Krabben gaan de bewoners van Reeth een onzekere toekomst tegemoet. 'In Moerdijk, waar een zelfde situatie speelde, heeft de provincie een commissie van wijzen laten beoordelen of de situatie nog leefbaar was. Dat zou je hier ook kunnen doen.'

De provincie Gelderland laat weten in gesprek te zijn met bewoners over de mogelijke planschade. Het uitkopen van de complete buurtschap is volgens de provincie niet aan de orde.

 

Meer over dit onderwerp:
Cultuur Overbetuwe
Deel dit artikel: