Nieuws

FNV boos over verwijderen actietent Apeldoorn: Russische toestanden

Burgemeester John Berends van Apeldoorn heeft maandagavond de tent laten verwijderen die actievoerende thuiszorgmedewerkers vorige maand voor het stadhuis hebben gezet.
APELDOORN - Burgemeester John Berends van Apeldoorn heeft maandagavond de tent laten verwijderen die actievoerende thuiszorgmedewerkers vorige maand voor het stadhuis hebben gezet.
Vakbond FNV Zorg & Welzijn is boos. 'Russische toestanden, zoals Poetin geen kritische acties bij het Kremlin toestaat', vindt actieleider Marian Beldsnijder. Ze wijst erop dat iedereen in Nederland het recht heeft om actie te voeren. 'Deze vrouwen komen al maanden op voor goede zorg en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. De burgemeester moet gehoor geven aan hun zorgen. In plaats daarvan snoert hij hen de mond.'

WK beachvolleybal

Volgens woordvoerder Arnoud van der Steen van de gemeente is daar geen sprake van. 'Demonstreren is prima. Daar is een democratie voor.' Maar volgens hem wist de FNV van het begin af aan dat de tent niet op het Marktplein kan blijven staan als het WK beachvolleybal begint. 'Toch hebben ze de tent laten staan. Op die plek komt een tribune. Als de toeschouwers bij een calamiteit weg zouden moeten, dan zouden ze zo de tent inlopen.'

Tent in het depot

De gemeente heeft de tent opgeslagen in een depot. 'We hebben hem voorzichtig afgebroken en we hebben de spullen in dozen en bakken gedaan. De FNV kan hem zo op komen halen', zegt Van der Steen. Als het WK beach afgelopen is (5 juli), mag de tent weer terugkomen op het Marktplein.