Zuid-Afrikaan leert Nederlands zwemmen

VELP - Het ROCA12 in Velp begeleidt de komende vier weken een Zuid-Afrikaanse zwemleraar om hem de fijne kneepjes van het Nederlandse zwemlesonderwijs bij te brengen.

ARNHEM – Yonwaba Sipeliti komt uit Port Elizabeth en is in zijn land strandwacht. Hij wil met de kennis die hij opdoet in Nederland het hoge aantal aantal verdrinkingen in zijn land omlaag brengen. “Dat zijn er ongeveer 1000 per jaar,”zegt hij. “Ik geef nu zwemles in de klas en niet in een zwembad om zo zoveel mogelijk kinderen te bereiken. Eigenlijk is het geen zwemles, maar zijn het praktische tips om verdrinking te voorkomen.”

Zo leert hij kinderen altijd het water te peilen met een stok en een geimproviseerde reddingsboei te maken van een jerrycan.

Hij wordt begeleid door sportdocent Jochem Muller van het ROCA12. Hij heeft samen met de Dutch Don't Drown foundation de samenwerking met Zuid Afrika opgezet.

“Hier in Nederland leren we spelenderwijs zwemmen. In Zuid Afrika leer je eigenlijk alleen zwemmen als je het als sport gaat beoefenen.”

Yonwaba Sipeliti gaat na zijn terugkomst in Zuid Afrika zelf zwemleraren opleiden.  

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: